VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 26/06/2019

ĆAJIĆEVI PROJEKTI PREPOZNATLJIVI I NA RUSKOM TRŽIŠTU

 

Žarko je nakon završene Gimnazije na Sokocu, još kao student na beogradskom Arhitektonskom fakultetu počeo da stiče stručni angažman u više beogradskih arhitektonskih biroa na velikim projektima za crnogorsko i rusko tržište, te tako dobio iskustvo neophodno za samostalan rad u struci...

 

Priredila: Dobrila ABAZOVIĆ

SOKOLAC, 26. JUNA /SRNA/ - Tridesetšestogodišnji Sokočanin Žarko Ćajić, koji je doktorand na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, autor je mnogobrojnih projekata u različitim dijelovima svijeta - od Rusije do Gane.

Ćajićev projekat o temi "Idejno rješenje rekonstrukcije stadiona `Rajko Mitić` u Beogradu" izabran je kao jedan od tri najbolja među 18 pristiglih na međunarodnom konkursu.

Ćajić, koji je trenutno zaposlen u kompaniji "Energoprojekt - urbanizam i arhitektura", Srni je rekao da uspjeh projekta rekonstrukcije nekadašnje "Marakane" smatra najvećim priznanjem za svoj autorski rad, jer se u njemu sjedinilo sve što voli - arhitektura, nadmetanje, fudbal i navijanje.

On je naveo da slijedi faza u kojoj Fudbalski klub /FK/ "Crvena zvezda" definiše svoje odluke i stav o načinu rekonstrukcije, kao i o finansiranju, nakon čega će se znati svi detalji narednih aktivnosti na ovom velikom projektu.

Doktorske studije je upisao da bi se, kako kaže, analitičkim putem kroz teoriju i metodologiju bavio procesima projektovanja i rješavanjem problema i aktuelnih tema u savremenoj arhitektonskoj praksi.

Prema njegovim riječima, takav metodološki pristup, koji je konsekventno sproveden u praksi, umnogome je doprinio da njegov rad bude prepoznatljiv i da se kvalitetom iznova potvrđuje i dokazuje na svakom novom poslu.

"Trenutne teme koje analitički istražujem kroz projekte sa teorijskim uporištem u metodološkim istraživanjima kroz razvijanje projekata za naše i afričko tržište biće osnov za moju doktorsku disertaciju", najavio je Ćajić.

Ćajić je, nakon završene Gimnazije na Sokocu, još kao student na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu počeo da stiče stručni angažman u više beogradskih arhitektonskih biroa - "Total dizajn studiju", "AED studiju", "MK studiju", "Siti inženjeringu".

On navodi da je u ovim biroima radio na velikim projektima za crnogorsko i rusko tržište, te tako dobio iskustvo neophodno za samostalan rad u struci.

Ćajić dodaje da je u radu zajedno sa kolegama i profesorima sa Arhitektonskog fakulteta radio javne konkurse na kojima su do sada osvojili više nagrada i priznanja.

Osim konkursa, u jednom periodu, bavio se i arhitektonskom vizuelizacijom za srpske i internacionalne kompanije.

Ćajić podsjeća da je bio zaposlen na beogradskom Arhitektonskom fakultetu kao saradnik u nastavno-naučnom procesu, a od niza tadašnjih priznanja posebno je izdvojio nagrade na konkursima za poslovni dio Termoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu i nagradu za rekonstrukciju Trga Slavija u Beogradu.

"Izdvojio bih i prvu nagradu na pozivnom konkursu zatvorenog tipa za hotel `Hilton garden in` u Rostovu u Rusiji, nagradu na konkursu za Gradsku galeriju u Beogradu, kao i prvu nagradu na arhitektonskom delu konkursa za izgradnju prijemne zgrade", navodi Ćajić.

On je 2013. godine bio među tri izabrana, od 400 prijavljenih kandidata, na konkursu za posao u "Energoprojektu", koji, kako kaže, kao veliki sistem nudi mogućnost da se radi na velikim i izazovnim projektima za srpsko, rusko, afričko i tržište Bliskog istoka.

Iste godine dobio je ponudu da preseli u Ganu i karijeru arhitekte nastavi na projektima koji su razvijani u Beogradu.

Ćajić je sa kolegama iz firme projektovao i pratio izgradnju predsjedničke vile Gani, zatim kompleks Kargo centar aerodroma u Gani /Ghana airport Cargo Centre/ za konzorcijum investitora iz Gane, Belgije i Švajcarske, koji je u to vrijeme bio najveća investicija u zapadnoj Africi.

"U najljepšem sjećanju mi je ostao projekat Kargo centar aerodroma u Gani u Akri, koji je nagrađen velikom nagradom na 39. Salonu arhitekture, kao najbolje arhitektonsko djelo naših arhitekata izvedeno u inostranstvu, te godišnjom nagradom Društva arhitekata Beograda", ističe Ćajić.

Bilo je, kako kaže, ponuda da ostane u Gani, ali se vratio u Beograd, jer mu je trenutno fokus da stvara na domaćem tržištu.

On navodi da je u toj zemlji proveo tri godine na poziciji glavnog konsultanta na gradilištu, ali i na koordinaciji i širenju tržišta za nove projekte.

Za Ćajića je sada aktuelna izgradnja poslovno-stambenog kompleksa "Park 11" od 80.000 metara kvadratnih na Novom Beogradu u kojoj je autor i odgovorni projektant, te rekonstrukcija stadiona FK "Crvene zvezde", gdje je autor jednog od nagrađenih rješenja.

U svojstvu autora i odgovornog projektanta, Ćajić je angažovan i na razvoju rješenja za poslovni centar u Akri i tržni centar u Kumasiju, takođe u Gani.