VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 03/07/2019

POSLIJE PISANjA SRNE, POČELA IZGRADNjA VODOVODA U SELU BOSCE

 

Mališani iz sela Bosce ne znaju kako se koristi tuš u kupatilu niti čemu služe slavine...

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

KOSOVSKA KAMENICA, 3. JULA /SRNA/ - Poslije pisanja Novinske agencije Republike Srpske - Srna o zdravstvenim problemima pedesetak Srba, od kojih je 25 djece uzrasta do 18 godina, u selu Bosce kod Kosovske Kamenice, Udruženje Srbi za "Srbe" započelo je radove na iskopavanju bunara i priključivanju deset srpskih domaćinstava iz Novog naselja na vodovodnu mrežu.

Tako će mještani konačno moći da se umiju, okupaju i popiju čašu čiste vode za piće.

Iako su udaljena svega pet kilometara od centra Kosovske Kamenice, djeca iz Novog naselja, kojem su njihove komšije dale pogrdni naziv "Štimlje" aludirajući na psihijatrijsku ustanovu iz Štimlja, nikada nisu boravila u gradu.

Mališani iz sela Bosce ne znaju kako se koristi tuš u kupatilu niti čemu služe slavine.

Voda koju zahvataju sa obližnjeg potoka u koji se slivaju fekalije, iako je prokuvavaju, uzrokovala je različita oboljenja posebno kod djece mlađeg uzrasta i novorođenčadi.

Nedostatak higijene, koja je nezamisliv pojam u ovom naselju, smrad i rojevi muva zunzara i, posebno, ležernost samih majki, tjera dobronamjernike koji bi da priteknu u pomoć djeci.

Najbrojnija od dvadesetak porodica jeste porodica Zorana i Nataše Stojanović.
Poslije osam ćerkica, od kojih jednogodišnja Nataša ima težak oblik paraplegije, Stojanovići su sredinom juna dobili sina Miloša.

Lošu higijenu, ravnu uslovima života na smetljištu, Nataša pravda nedostatkom vode i vremena, jer od "jutra do sutra" brine o djeci, posebno o bolesnoj Nataši.

Stojanovići, kao i većina stanara Novog naselja, živi od pomoći Narodne kuhinje i toplih obroka koje svakodnevno dobijaju, iako, kako kaže Nataša, djeca traže šolju toplog mlijeka.

Stojanovićima su o trošku dobrotvorne organizacije "Odigitrija", koja djeluje uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, dopremljena hrana, sredstva za higijenu i bebi paketi u vrijednosti od 450 evra što će biti dovoljno za mjesec-dva da "nejač" ima čime da se opere i bar donekle nahrani i osjeti ukus euro-krema, plazme...

Stojanovići su do 1999. godine živjeli u selu Firićeje oslonjenom na Ajkobilu, šumsko područje uz administrativnu liniju Kosova i centralne Srbije u regionu Kosovska Kaamenica-Medveđa.

Pred naletom albanskih kriminalaca ostavili su svoja domaćinstva i spas našli u selu Bosce, gdje je tadašnja Vlada Srbije izgradila deset kuća površine u prosjeku od oko 80 metara kvadratnih.

Obraćali su se Centru za socijalni rad, ljudima u zdravstvu i odgovornim u opštini da im priteknu u pomoć, ali sve do prije deset dana - do pisanja Srne o njihovom stradanju, niko nije reagovao.