VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija08/07/2019

VLADA ĆE SE OPREDIJELITI U VEZI SA PRUŽANjEM POMOĆI POLJOPRIVREDNICIMA

 

BANjALUKA, 8. JULA /SRNA/ - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da lokalne zajednice formiraju komisije za procjenu štete u vezi sa nedavnim vremenskim nepogodama, te da će se Vlada, na osnovu njihovih izvještaja, opredijeliti da li će i na koji način pomoći oštećenim poljoprivrednicima.

 

Pašalić je rekao novinarima u Banjaluci da će konačne podatke i iznose u vezi s tim imati tek u oktobru, s obzirom da će u međuvremenu, najvjerovatnije, na usjevima i objektima biti još štete od grada i drugih nepogoda.

"Ti podaci se uvijek zbrajaju na kraju godine, a Vlada je i do sada pomagala kada je bilo štete od grada, posebno na objektima", naveo je Pašalić, podsjećajući da su prve štete od grada, pa i poplava, ove godine zabilježene u aprilu.

On je objasnio da nadoknadu štete prvenstveno vrše osiguravajuće kuće, te da je nemoguće obezbijediti novac za sve nepogode i štetu u lokalnim zajednicima.

"Mi poljoprivrednicima pomažemo upravo ulaganjem u sisteme za sprečavanje štete, poput davanja subvencija za podizanje protivgradnih mreža, ali i premija za osiguranje usjeva. Osiguravanje proizvodnje je najbolji način prevencije štete", poručio je Pašalić.

On je naglasio da Srpska zbog klimatskih promjena u posljednje vrijeme ima brojne probleme sa sušama, gradom, olujama, mrazom...

Direktor preduzeća "Protivgradna preventiva Srpske" Tihomir Dejanović rekao je danas da su radnici te firme u pojačanom dežurstvu i da će dejstvovati ukoliko to bude potrebno.

On je naveo da je na područjima Republike Srpske zahvaćenim olujnim nevremenom tokom jučerašnjeg dana ispaljeno ukupno 106 protigradnih raketa.