VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti08/07/2019

PRVI TURNIR JOŠ U 19. VIJEKU

 

BIJELJINA, 8. JULA /SRNA/ - Prvi teniski turnir u danas čuvenom Vimbldonu počeo je 9. jula 1877. godine, a prvi pobjednik bio je Spenser Gor.

 

Svjedočanstva govore da je finalnom meču prisustvovalo oko 200 gledalaca, a ulaznica je iznosila jedan šiling.

Tada je prihvaćena i većina pravila, koja i danas vrijede, izuzev visine mreže i udaljenosti od linije za servis do mreže.

Prvobitno je održan samo turnir za tenisere. Od 1884. takmiče se i žene u pojedinačnoj konkurenciji te muški parovi.

Ženski i mješoviti parovi dodatno su uvedeni 1913. godine.

Osim uživanja u teniskim mečevima, jedna od najvećih vimbldonskih posebnosti su jagode sa šlagom, u kojima uživaju i takmičari i gledaoci.

Neki podaci govore da organizatori svake godine naruče oko 24 tone jagoda, a uz to vrlo tražena roba na Vimbldonu je i šampanjac. U prosjeku se popije oko hiljadu flaša dnevno.

Zelena i ljubičasta su zaštitne boje Vimbldona - one su i na logotipu turnira.

Igrači na Vimbldonu moraju da nose bijele dresove. Dopušteni su mali uzorci u drugim bojama, ali mora dominirati bijela boja koja predstavlja otmjenost i prestiž.

Poseba atrakcija Vimbldona je tradicionalni soko, pod imenom Rufus, čiji je zadatak da pazi na nebo iznad terena i plaši golubove kako se ne bi približavali terenu na kojem se igra meč i da svojim izmetom slučajno ne bi pogodili tenisače ili gledaoce.

Rufus, generacijama, ima svog dresera.

Vimbldon je tradicionalno nesretan za domaće tenisere. Do Endija Marija, na domaćeg pobjednika Britanci su čekali od 1936. godine.

Najviše pobjeda na Vimbldonu ima Rodžer Federer - osam. Najmlađi pobjednik Vimbldona u muškoj konkurenciji je Boris Beker, koji je 1985. godine trofej najboljeg podigao sa 17 godina i sedam mjeseci.

Srpski teniser Novak Đoković, za sada, ima četiri pobjede u Vimbldonu.

Najviše mečeva u Vimbldonu imaju naturalizovana Amerikanka Martina Navratilova i Francuz Žan Borotra.

Vimbldon je prvi Grend slem turnir koji je uveo 32 nosioca - još 2001. godine.