VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/07/2019

BLOKIRAN MAGISTRALNI PUT M-17, RADNICI "ALUMINIJA" TRAŽE STRUJU

 

MOSTAR, 9. JULA /SRNA/ - Više od 200 radnika mostarske kompanije "Aluminij" blokiralo je magistralni put M-17 južno od Mostara.

 

Radnici su uglavnom smireni, ali neoptimistični kada je riječ o nastavku rada "Aluminija", koji bi u ponoć mogao ostati bez struje. Kako kažu, neće odblokirati put dok ne dobiju garanciju za dotok električne energije.

Blokada i dalje traje iako su gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg pokušali smiriti situaciju i naći rješenje.

Bešlić je radnicima prenio stavove Vlade Federacije BiH /FBiH/ o tome da bi vanredna sjednica federalne Vlade, na kojoj će biti riječi o "Aluminiju", trebalo da bude održana u petak, 12. jula, ali radnicima ta informacija nije značila ništa, jer bi, kako kažu, svakog časa mogla da bude isključena struja "Aluminiju".

Nezadovoljni radnici nose fotografije premijera FBiH Fadila Novalića i ministara Vlade. Za agoniju krive Vladu, ali ima i onih koji kažu da su za sve krivi bivše uprave i vlade.

M-17 je u potpunoj blokadi, a na hiljade turista kojima je to jedini put do bh. i hrvatskog mora čeka već sat vremena. U automobilima je i mnogo djece, a policija pokušava alternativnim putevima preusmjeriti saobraćaj.

Nekadašnji gigant, koji nekoliko posljednjih godina posluje sa gubitkom, doveden je na rub ponora.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju. kraj/sb/vj