VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/07/2019

ZAHTJEV ZA IZRUČENjE "GULENOVACA" POZNAT OD RANIJE

 

JAHORINA, 9. JULA /SRNA/ - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da zahtjev predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da se BiH riješi osoba koje turska vlast dovodi u vezu sa pokretom FETO, čiji je osnivač Fetulah Gulen, nije pitanje koje je aktuelizovano tek sada, nego je o tome bilo riječi i tokom posjete članova Predsjedništva BiH Ankari.

 

Dodik je na konferenciji za novinare na Jahorini, nakon samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/, naveo da su o tome i juče sa turskim predsjednikom razgovarali članovi Predsjedništva BiH i da Turska ima određene zahtjeve.

Prema Dodikovim riječima, Turska ima svoj pristup u vezi sa državnim udarom koji je tamo pokušan, te želi putem pravosudnih institucija da riješi to pitanje.

Dodik je ukazao da su turske institucije evidentirale da u BiH postoje određeni ljudi i institucije, te da se oni u pravilu i definitivno nalaze na prostoru Federacije BiH.

"To je stvar federalnih organa i procedure. Mislim da je to Erdoganu veoma jasno", dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je izrazio žaljenje što je juče došlo do incidenta između pripadnika Granične policije BiH i Erdoganovog obezbjeđenja.

On je rekao da nije u mogućnosti da komentariše taj događaj, s obzirom na to da Predsjedništvo još od Granične policije BiH nije dobilo izvještaj o tome šta se tačno dogodilo.

"U svakom slučaju, propisi koji važe na ulazu i izlazu iz BiH za sve faktore i subjekte trebaju da budu poštovani. Ali, isto tako i posebni režimi i procedure kada dolaze važni gosti, prije svega, predsjednici važnih zemalja", rekao je Dodik.

Srna saznaje da prilikom jučerašnjeg incidenta u redovima Granične policije BiH nije bilo pripadnika srpske i hrvatske nacionalnosti, već samo bošnjačke.