VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/07/2019

POTPISANI UGOVORI O SARADNjI 22 OPŠTINE VRIJEDNI 70.000 EVRA

 

BANjALUKA, 9. JULA /SRNA/ - Načelnici 11 opština iz Republike Srpske i isto toliko iz Federacije BiH /FBiH/ potpisali su danas u Banjaluci ugovore sa predstavnicima Savjeta Evrope s ciljem realizacije zajedničkih projekata međuopštinske saradnje ukupne vrijednosti oko 70.000 evra.

 

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je novinarima u Banjaluci prije potpisivanja da je riječ o projektima iz oblasti sporta, obrazovanja, turizma, poljoprivrede i ženskog preduzetništva.

Rešićeva je pojasnila da je grantove za ove projekte dodjeljivao Savjet Evrope prema svojim pravilima, bez učešća i troškova Republike.

"Učestvuju 11 opština iz Republike Srpske i 11 iz Federacije BiH sa zajedničkim projektima koji će biti realizovani na obje strane i obostranu korist", pojasnila je Rešićeva i dodala da je ovo rezultat dugih pregovora sa Savjetom Evrope i njihove dobre volje da i na ovaj način pomognu lokalne zajednice u BiH.

Direktor za politička pitanja Savjeta Evrope Ana Kapelo rekla je da pogranične opštine iz oba entiteta sve više sarađuju, što je važno za gradnju bolje budućnosti stanovništva.

"Za protekle četiri godine, koliko radimo ovaj projekat, primijetili smo mnogo energije i dobre namjere, što pokazuje da ljudi u ovoj zemlji mogu raditi zajedno za bolje sutra svojih građana", zaključila je Kapelo.

Šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek rekao je da današnje potpisivanje ugovora predstavlja drugu fazu realizacije projekata mjera izgradnje povjerenja između opština u BiH.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je veoma važan jer omogućava saradnju među opštinama, načelnicima, vjerskim zajednicama i ljudima.

"Za nas je veoma važan dijalog između opština iz Republike Srpske i Federacije BiH", dodao je Štefanek i istakao dobru saradnju sa opštinama i Rešićevom.

Načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković ocijenila je da je riječ o veoma značajnom projektu izgradnje povjerenja i pojasnila da su ova opština i Drvar u FBiH dobili grant od oko 12.000 KM za održavanje sportskih manifestacija.

Načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Kodžo smatra da je ovaj projekat sistemski način uklanjanja vještačkih barijera koje postoje između opština u FBiH i Republici Srpskoj.

On je naveo da su opštine Novo Sarajevo i Istočno Novo Sarajevo dobile grant od oko 12.000 KM koji je usmjeren ka djelimičnoj revitalizaciji i održavanju određenih kulturnih manifestacija na prostoru Spomen-parka Vraca.