VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/07/2019

POMOĆ EPARHIJI RAŠKO-PRIZRENSKOJ U VRIJEDNOSTI OKO 47.000 EVRA

 

PETROVARADIN, 9. JULA /SRNA/ - Vojvođanska Pokrajinska vlada donirala je Eparhiji raško-prizrenskoj humanitarnu pomoć u vrijednosti 5,5 miliona dinara /oko 47.000 evra/, koja se sastoji od prehrambenih artikala i sredstava za higijenu.

 

Novi kontingent pomoći namijenjen je nesmetanom funkcionisanju narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji, kao i socijalno ugroženim porodicama koje nisu u mogućnosti da same obezbijede egzistenciju.

Humanitarna pomoć upućena je iz magacina Gradske organizacije Crvenog krsta u Petrovaradinu, a predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je tom prilikom njen značaj za Srbe na Kosmetu.

"Važno je da ovih dana budemo aktivni zbog krize koju su izazvale privremene vlasti u Prištini. Reč je o snabdevanju prodavnica prehrambenim artiklima i higijenskim sredstvima Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno onim na severu pokrajine", rekao je Mirović novinarima.

On je dodao da Eparhija raško-prizrenska ima način da humanitarnu pomoć distribuiše Srbima na Kosmetu kojima je neophodna.

"Crveni krst je u stalnom dežurstvu i uvek može da organizuje ovakve akcije u budućnosti", naveo je na Mirović.

Sekretar novosadskog Crvenog krsta Dragan Lazić najavio je da će u avgustu, uz podršku Pokrajinske vlade, peti put biti organizovan boravak u Novom Sadu za 50 osnovaca iz Kosovskog pomoravlja.

On je naglasio da novosadski Crveni krst na mjesečnom nivou upućuje humanitarnu pomoć na Kosmet.

Ispraćaju pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji prisustvovao je i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost Zoran Milošević.

Od 2017. godine iz AP Vojvodine je Srbima na Kosmetu upućena pomoć u vrijednosti od oko 26 miliona dinara /oko 221.000 hiljadu evra/ - brašno, voda za piće, prehrambene namirnice, sredstva za higijenu, školski pribor i obuća.

Ove godine je Univerzitetu u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i Bogosloviji svetih Kirila i Metodija donirano i deset lap-top računara u vrijednosti od 650.000 dinara /oko 5.500 evra/.