VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/07/2019

NIKOLA TESLA - PUTOKAZ I INSPIRACIJA ZA SADAŠNjE I BUDUĆE GENERACIJE

 

BANjALUKA, 10. JULA /SRNA/ - Društvo puno duguje velikom naučniku u srpskoj i svjetskoj istoriji Nikoli Tesli, te je dužnost da se u znak zahvalnosti ne dozvoli da njegovo ime bude zaboravljeno i da vrijednosti koje on simbolizuje budu putokaz i stalna inspiracija za sadašnje i buduće generacije, rečeno je na manifestaciji povodom obilježavanja 163 godine od rođenja ovog naučnika.

 

Manifestaciju su danas u Banjaluci organizovali predstavnici preduzeća "Elektrokrajina" u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske.

Nakon polaganja vijenaca uz bistu Nikole Tesle, u prostorijama "Elektrokrajine" održan je prigodan umjetnički program i druženje inovatora i zaposlenih u "Elektrokrajini".

Direktor "Elektrokrajine" Dragan Čavić rekao je da će ovo preduzeće nastaviti da pomaže sve mlade i perspektivne ljude u Republici Srpskoj jer budućnost pripada njima, saopšteno je iz "Elektrokrajine".

On je dodao da mladi mogu i treba da energiju i entuzijazam za sve buduće uspjehe crpe u prošlosti, naročito u liku i djelu Nikole Tesle.

Predstavnik preduzeća "Elektrokrajina" i član Upravnog odbora Saveza inovatora Srpske Gordana Lihović naglasila je da bi današnji svijet bio nezamisliv bez izuma naučnog velikana.

"Uloga Saveza inovatora i 'Elektrokrajine' jeste da, radi očuvanja lika i djela Nikole Tesle, podržava inovatore i podstiče mlade da se bave kreativnim izražavanjem vizija i misli", rekla je Lihovićeva.

Ona je dodala da način razmišljanja koji je Tesla imao svakom mladom čovjeku otvara put, te da predstavlja svjetlo koje ukazuje da nauka zaslužuje značajno mjesto u životima ljudi.

U okviru manifestacije dodijeljena su i priznanja i zahvalnice za doprinos u inovatorskom radu, među kojima su i priznanja učenicima banjalučke Gimnazije, Elektrotehničke škole iz Prijedora, Centru srednjih škola "Ivo Andrić" iz Prnjavora i mnogim dugim inovatorima i ljudima koji pomažu i podstiču buduće projekte mladih inovatora.