VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/07/2019

NASTAVAK SUĐENjA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U SELU ČEMERNO

 

SARAJEVO, 11. JULA /SRNA/ - U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje optuženima za zločine nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno 1992. godine.

 

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine zajedno sa drugim licima svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba koji su mučeni i ubijani.

Na ročištu 20. juna svjedok Tužilaštva BiH Vidoje Rašević prisjetio se da je u junu 1992. godine otišao u svoje rodno selo Čemerno, gdje je pronašao leševe svoje majke, rođaka i komšija.

Rašević je ispričao da je 10. juna 1992. godine patrolirao na liniji razgraničenja u Ilijašu kada je u jutarnjim časovima vidio da se na Čemernom nešto dešava.

Iz komande Ilijaške brigade je, kako je rekao, dobio motorno vozilo, te je sa sedam do osam ljudi otišao u selo.

Kada je ušao u selo nije nikoga sreo, te je prošao pored kuća Damjanovića i pomoćnih objekata koji su bili u dimu.

Rašević je rekao da je kod groblja vidio četiri leša, pojasnivši da je neko pomijerao ta tijela, jer je mjesto gdje su prvobitno ležali bilo u krvi.

Idući dalje kroz selo, on je na putu vidio tijelo Milenka Trifkovića u krvi, dok je njegova kuća gorjela, a ispod kuće su ležala tijela Milenkove žene, sestre i još dva do tri leša.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.