VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/07/2019

PRIZNANjE "BELA GOLUBICA" MATIJI BEĆKOVIĆU I ŽAN KRISTOFU BISONU

 

NOVI SAD, 10. JULA /SRNA/ - Akademiku Matiji Bećkoviću i zamjeniku glavnog urednika "Figaro magazina" iz Pariza Žan Kristofu Bisonu večeras je u Novom Sadu uručena "Bela golubica" - najviše priznanje "Tesla global foruma", tradicionalne manifestacije posvećene velikom srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli.

 

Prestižno priznanje laureatima je u svečanom salonu Matice srpske uručio iguman fruškogorskog Manastira Šišatovac Andrej Nenić.

Bison je zahvalio za priznanje i rekao da mu je posebna čast što nagrada nosi ime Nikole Tesle.

"Prije dvadesetak godina osnovao sam u Francuskoj udruženje prijatelja Nikole Tesle da bih uputio zahtjev uredništvu jednog od najvećih francuskih rječnika da promijeni dio u kome piše da je Tesla bio Hrvat, zato što je rođen u Smiljanu. Sam Bog mi je dao u zadatak da više od 20 godina putem svojih napisa predstavljam Francuzima drugo, pravo lice Srba i Srbije, a ne onakvo kakvim su ga predstavljali netačno razni mediji u Evropi, a to je `da Srbi ne znaju ništa drugo nego ratovati`. Trudim se da Francuskoj predstavim i druge srpske velikane", rekao je Bison.

Bison je, u izjavi novinarima prije uručenja priznanja, izrazio očekivanje da će odnos Francuske prema pitanju Kosova i Metohije otići za korak u drugom pravcu poslije predstojećeg susreta francuskog predsjednika Emanuela Makrona i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

"Makron neće, po mom mišljenju, vršiti pritisak na Srbiju sve dok svi građani Kosmeta ne budu ravnopravni pred zakonom, a ne samo Albanci. To se naročito odnosi na Srbe, sad kao manjinu u toj tvorevini. Znači, dok se zaista ne uspostavi prava ravnopravnost svih građana pred zakonom, mir i zaštita Srba, Makron neće vršiti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo i Metohiju", rekao je Bison.

Matija Bećković je posebno istakao činjenicu da je priznanje dobio u Novom Sadu, rodnom gradu Jovana Jovanovića Zmaja, koga je Tesla smatrao najvećim srpskim pjesnikom.

"Kad je Tesla na vodopadu Nijagara napravio prvu hidrocentralu, onda je na njoj neonskim cevima upisao ime Zmaj. A kad je stigao u Beograd brodom iz Pešte u luci su ga dočekali srpski kralj i Zmaj. Tesla je tad poljubio u ruku Zmaja čije je pesme prevodio. Mislim da u slavu te ljubavi i prijateljstva između Zmaja i Tesle zaslužuju da im u Novom Sadu bude podignut zajednički spomenik", smatra Bećković.

Prema njegovim riječima, Tesla je u svemu što je pisao ispoljavao visoki stil, tako da se, kako kaže, svaka njegova rečenica može uklesati u kamenu.

"Svima je poznata rečenica koju je /Tesla/ izgovorio prilikom svoje posete Beogradu: `Nemojte po siromaštvu mojih reči suditi o dubini mojih osećanja. Ja imam velike ideje u nauci i ako bi ih ostvario, to bi bila velika sreća za čovečanstvo. Ali, ono što mene u svemu tome najviše raduje je što bi to bilo delo jednog Srbina`", rekao je Bećković.

Govoreći o Teslinom odnosu punom poštovanja prema Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/, on je podsjetio da je Tesla, kada je izabran za člana SANU, naveo u svojoj depeši: "Ja sam još u detinjstvu čuo za tu najvažniju srpsku naučnu i umetničku ustanovu i nisam ni sanjao da ću nekada biti njen član. Pa, ako dosad nisam to zaslužio, trudiću se odsad da to zaslužim".

"I ja bih, poput Tesle, mogao danas to isto da kažem, posle dobijanja `Bele golubice`", naveo je Bećković.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da ovo predstavništvo od početka podržava "Tesla global forum" - projekat koji je okupio sve ono što i treba da se okupi kako bi bilo afirmisano i promovisano stvaralaštvo Nikole Tesle, ali i kako bi srpski narod u najboljem svjetlu bio predstavljen širom svijeta.

"Ujedno, `Tesla global forum` podstiče mlade na stvaralaštvo da bi naredne generacije bile na nivou Tesle, ali i drugih srpskih velikana", rekao je Cicović.

U Matici srpskoj uručeno je i priznanje "Tesla silver koin" studentima novosadskog Fakulteta tehničkih nauka koji su nedavno u Lionu, u Francuskoj, bili nabolji na prvenstvu Evrope u robotici.

Priznanje je, u ime nagrađenih, primio student ovog fakulteta Želimir Trišić.

"Tesla global forum" počeo je 2. jula omladinskim kampom u fruškogorskom izletištu Andrevlju, a završava se 14. jula "Tesla relijem" električnih automobila.

Forum je tradicionalna manifestacija posvećena popularizaciji i promociji nauke, kulture i obrazovanja.

Na Forumu se okupilo više od 120 studenata iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i sa univerziteta u svijetu.

"Tesla global forum" ove godine je okupio i vrsne poznavaoce djela Nikole Tesle - naučnike, profesore, ali i pravnike, umjetnike i novinare iz Srbije, Rusije i Australije.

Osim u Andrevlju i Novom Sadu, dio programa ovogodišnjeg Foruma upriličen je i u fruškogorskom Manastiru Šišatovac, u kojem se kao mlad liječio Nikola Tesla.

Predstavništo Republike Srpske u Srbiji podržava ovu značajnu manifestaciju od njenih početaka 2013. godine.