VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo15/07/2019

SA STUDENTIMA O SITUACIJI U SRPSKOJ I BiH

 

BANjALUKA, 15. JULA /SRNA/ - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će studentima iz Bostona, koji su došli na Balkan da bi spoznali istorijsku, političku i svaku drugu situaciju, predstaviti stav Vlade Srpske o stanju u Srpskoj i BiH.

 

"Prezentovaćemo studentima i ono što Vlada Srpske čini u kontekstu razvoja Republike Srpske i ekonomije zasnovane na znanju i digitalnim tehnologijama", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci, prije prijema za 26 američkih studenata društvenih nauka sa "Nortistrn univerziteta" iz Bostona.

On je rekao da su ovi studenti učesnici programa koji se održava niz godina u okviru njihove praktične nastave, te da su do sada posjetili Sarajevo i Mostar.

"Ministarstvo će dati svoj politički osvrt na stanje u BiH i na istorijski kontekst koji je doveo do moderne, dejtonske BiH", rekao je Rajčević.

On je dodao da će sa studentima razgovarati o stanju u BiH i političkim tonovima koji preovladavaju u Srpskoj i BiH.

Student sa "Nortistrn univerziteta" iz Bostona Rejčl Filips rekla je da je već bila u BiH i da je u Sarajevu jednu godinu pohađala srednju školu i dodala da je tada posjetila Banjaluku.

"Banjaluka je prelijep grad u kojem smo upoznali ljubazne ljude i zainteresovana sam da naučnim nešto novo od Vlade. Vrlo je važno da čujemo priče od lokalnih ljudi o stanju u BiH, bez američkog mišljenja", rekla je Filipsova.

Studenti iz SAD provode pet nedjelja u BiH i Srbiji u okviru programa "Balkanski dijalog civilizacija".

Fokus ovog programa, koji je u posljednjih 10 godina sproveden pet puta, jeste spoljni uticaj na BiH i Srbiju, odnosno njihov međunarodni položaj, te unutrašnji etnički odnosi u najširem smislu.