VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija15/07/2019

VRIJEDNOSTI PIRALENA U GRANICAMA MAKSIMALNO DOZVOLJENIH

 

BANjALUKA, 15. JULA /SRNA/ - Laboratorijskim analizama uzoraka sedimenta iz korita rijeke Vrbas u Banjaluci utvrđeno je da su vrijednosti polihlorovanih bifenila, odnosno piralena, u granicama ciljanih i maksimalno dozvoljenih vrijednosti, saopšteno je danas iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

 

"Manje odstupanje utvrđeno je samo kod koncentracije benzo/a/antracena, jedinjenja koje nastaje kao produkt sagorijevanja nafte i nalazi se u izduvnim gasovima motora sa unutrašnjim sagorijevanjem", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su po nalogu Republičke vodne inspekcije u drugoj polovini juna uzeta tri uzorka sedimenta iz korita rijeke Vrbas kako bi se laboratorijskim analizama utvrdilo eventualno postojanje piralena i drugih štetnih materija u sedimentu.

Republička uprava za inspekcijske poslove uputila je zahtjev za uzorkovanje i ispitivanje uzorka Institutu za vode u Bijeljini, navodi se u saopštenju i dodaje da je uzorkovanje sedimenta izvršeno 19. i 20. juna.

Prvi uzorak uzet je u zoni ušća rijeke Vrbanje u Vrbas, drugi u koritu rijeke Vrbas na prostoru male ade i treći u blizini bivšeg visećeg mosta kod "Vitaminke" u banjalučkom naselju Česma.

"Analizama je ispitivano prisustvo teških metala, piralena i drugih ugljovodonika i na osnovu izvještaja o ispitivanju utvrđeno je da su rezultati analiza u granicama maksimalno dozvoljenih koncentracija", navodi se u saopštenju Republičke uprave za inspekcijske poslove.