VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana16/07/2019

POSEBNA SJEDNICA O DRUGOJ FAZI KORIDORA "PET CE" I GARANCIJAMA

 

BANjALUKA, 16. JULA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske počeće danas posebno zasjedanje na kojem će, prema predloženom dnevnom redu, biti razmatrani prijedlozi odluka o prihvatanju zaduženja Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj /EBRD/ za finansiranje projekta Koridor "Pet ce" - obilaznica Doboj i o iznosu garancija koje Srpska može izdati u ovoj godini.

 

Usvajanjem prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja prema EBRD-u za finansiranje projekta Koridor "Pet ce" - obilaznica Doboj, koji će biti razmatran kao prva tačka dnevnog reda, Srpska bi trebalo da se zaduži 150 miliona evra radi njegove realizacije.

Cilj projekta je obezbjeđivanje dodatnih sredstava za izgradnju dionice auto-puta Koridor "Pet ce" /faza dva/, dužine oko šest kilometara između petlje Rudanka i kraja tunela Putnikovo brdo dva /međuentitetska linija razgraničenja/, uključujući most preko rijeke Bosne, dva tunela i vijadukt.

U vezi sa tim riječ je i o gradnji dva velika tunela Putnikovo brdo jedan i dva ukupne dužine više od dva kilometra, mostu dužine oko 330 metara, te vijaduktu dužine oko 290 metara. Planirana je i izgradnja devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara.

Kreditna sredstva Srpska će prenijeti preduzeću "Autoputevi Republike Srpske", sa kojim će Ministarstvo finansija i Ministarstvo saobraćaja i veza zaključiti ugovor o definisanju namjena, uslova, obezbjeđenja i načina vraćanja odobrenog kredita.

Projekat, za koji je rok za realizaciju 31. decembar 2022. godine.
realizovaće Jedinica za implementaciju projekata u okviru "Autoputeva Republike Srpske".

Dužina dijela Koridora "Pet ce" kroz Srpsku je 46,6 kilometara i njegova ukupna vrijednost procijenjena je u iznosu većem od 500 miliona evra bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje.

Planirano je da se gradi u četiri faze, a prva, koja je počela i košta oko 70 miliona evra, jeste dionica od petlje Johovac /Tovira/ do petlje Rudanka /Kostajnica/, ukupne dužine oko šest kilometara.

Faza dva, o kojoj će biti riječi na sjednici Narodne skupštine i čija izgradnja košta 150 miliona evra, dionica je od petlje Rudanka /Kostajnica/ do Karuša - entitetske granice na jugu, ukupne dužine oko šest kilometara.

Faza tri je dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje, ukupne dužine oko 13 kilometara, a faza četiri je dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje, ukupne dužine oko 23 kilometara.

Četvrta posebna sjednica trebalo bi da počne u 12.00 časova.