VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika15/07/2019

MAKRON STIGAO U BEOGRAD

 

BEOGRAD, 15. JULA /SRNA/ - Francuski predsjednik Emanuel Makron stigao je na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla", gdje ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Makron je stigao u 15.40 časova, a nakon toga je sa Vučićem prisustvovao ceremoniji otkrivanja ploče povodom početka modernizacije Aerodroma "Nikola Tesla", koju sprovodi francuska kompanija "Vansi erports".

Programom posjete predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će uslijediti sastanak Makrona i Vučića.

Potom je najavljena i ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika, kao i izjave za novinare Vučića i Makrona.

Za kasnije je najavljena i ceremonija polaganja vijenaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. godine, kao i polaganje cvijeća na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

Prvi dan posjete Makrona biće završen polaganjem vijenaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, nakon čega je najavljeno i obraćanje predsjednika Srbije i Francuske.

Ovo je prva poseta jednog francuskog predsjednika od 2001. godine i dolaska tadašnjeg predsjednika Žaka Širaka, a realizuje se u godini u kojoj Srbija i Francuska obilježavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Makrona u Beogradu čuva 4.000 specijalaca, a mjere bezbjednosti su na najvišem nivou.

Posjetu prati oko 700 novinara iz Srbije, regiona i Evrope.