VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo15/07/2019

DELEGACIJA BiH SA PREDSTAVNICIMA EU U BRISELU O MIGRANTIMA

 

SARAJEVO, 15. JULA /SRNA/ - Članovi Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH razmatrali su na današnjem sastanku pitanja o kojima će delegacija BiH u srijedu, 17. jula, u Briselu razgovarati sa predstavnicima EU, a odnose se na aktuelnu migrantsku situaciju u BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu.

 

Na sastanku, kojem je predsjedavao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, razgovarano je o aktivnostima i mjerama za suzbijanje ileglanih migracija, te zbrinjavanje migranata koji se nalaze na teritoriji BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona /USK/ Nermin Kljajić izjavio je danas za "Avaz" da su na sastanku usaglašavani stavovi uoči odlaska delegacije BiH u Brisel, te najavio da će, između ostalog, biti inisistirano da "migranti budu ravnomjerno raspoređeni na teritoriji čitave BiH" jer ovaj kanton nema kapacitet da sve sam iznese.

U delegaciji će, osim Kljajića, biti Mektić, direktor Granične policije Zoran Galić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, te premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, policijski komesar Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

"Naša jasna poruka je, a na šta nas obavezuju i zaključci Skupštine Unsko-sanskog kantona i Gradskog vijeća Bihać, da migrantski centri `Bira` i `Miral` ne mogu ostati u centru Bihaća, odnosno Velike Kladuše. Želimo da se napravi jedan centar van urbanog područja i da se u njega izmjeste migranti iz sadašnjih prihvatnih centara, koji se moraju zatvoriti", rekao je Kljajić.

Na konstataciju da je Evropska komisija ranije najavila da neće finansirati smještaj migranata na Vučjak, Kljajić je rekao da su oni spremni da izmjeste migrante i na neku drugu lokaciju.

"Ali, sve dok Gradsko vijeće Bihać ne stavi raniju odluku o izmještanju migranata sa Vučjaka van snage, ona je za nas važeća. Mi ćemo u Briselu zatražiti koji su kriterijumi i lokacije za njih prihvatljive. Evropska komisija za sada govori šta je za njih neprihvatljivo, a ne izjašnjava se koji su to njihovi kriterijumi. Ono što je za nas prihvatljivo jeste da to ne mora biti Vučjak, ali mora biti lokacija van grada", ponovio je Kljajić.

Na pitanje znači li izgradnja migrantskog centra u Bihaću to da će taj dio BiH postati najveća migrantska baza u Evropi, Kljajić je rekao da takve tvrdnje sigurno imaju uporište u podatku o broju migranata koji su do sada ušli u BiH, ali da se nada da se svi koji žele dalje u Evropu neće duže zadržavati na području Unsko-sanskog kantona.

On kaže da će se na sastanku u Briselu posebno insistirati na pitanju nelegalnih ulazaka migranata na istočnim granicama BiH, ali će biti tematizovano i njihovo nelegalno vraćanje iz Hrvatske mimo prelaza BiH.