VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika15/07/2019

MAKRON: ZA OBNOVU DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE I POSTIZANjE SPORAZUMA

 

BEOGRAD, 15. JULA /SRNA/ - Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Beogradu da će se angažovati na obnovi dijaloga između Beograda i Prištine radi postizanja sporazuma.

 

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem najavio da će sa tim ciljem održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

"Ja ću organizovati sastanak sa vama, premijerom Srbije, rukovodstvom /samoproglašenog/ Kosova i kancelarom Merkel. Francuska želi da dođe do sporazuma. Srbija i /samoproglašeno/ Kosovo su evropske države i želimo da se to prevede u činjenice", rekao je Makron.

Makron je naveo da je sa Vučićem imao veoma iskren razgovor.

Prema njegovim riječima, Francuska se protivi svim unilateralnim potezima sa obje strane, a Evropa će biti jaka ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum.

"Mislim da je to naša odgovornost, da vam damo podršku, kako bi se postigao sporazum i održala stabilnost u regionu", rekao je Makron.

On je ukazao da je Francuska spremna da zajedno sa Njemačkom podrži obnovu dijaloga i to, kako je rekao, vrlo zahtjevnog, da bi se u narednih nekoliko mjeseci našlo konkrento rješenje.

Makron je napomenuo da postoje neke spoljne sile koje žele da se ne postigne sporazum, ali nije rekao na koga konkretno misli.

"Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer vjerujem u budućnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što vjerujem u Evropu", naglasio je on.

Govrećo o evropskom putu Srbije, Makron je rekao da paralelno sa reformama koje Beograd treba da sprovede i EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju.