VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet16/07/2019

DANAS GLASANjE O FON DER LEJENOVOJ

 

STRAZBUR, 16. JULA /SRNA-Rojters/ - Poslanici u Evropskom parlamentu danas će glasati o kandidaturi Njemice Ursule fon der Lejen za poziciju predsjednika Evropske komisije nakon što je ona dala seriju obećanja da bi pridobila podršku socijalista i liberala.

 

Ona je u pismu poslanicima obećala ambicioznije ciljeve u vezi sa emisijama ugljen dioksida, fiskalnu politiku orijentisanu na privredni rast i oporezivanje velikih tehnoloških kompanija.

Fon der Lejenova je obećala i uvođenje dodatnog sveobuhvatnog evropskog mehanizma za vladavinu prava, koji obuhvata godišnje izvještavanje, jačanje evropske granične službe prije predviđenog roka zbog migrantske krize i određivanje minimalne zarade za radnike u EU.

Ona je sugerisala i da bi mogla da odbaci praksu jednoglasnog odlučivanja svih 28 članica Unije kada je riječ o klimi, energetici, socijalnim i poreskim pitanjima, kao i da Britaniji da više vremena za pregovore o "Bregzitu".

Ona će se obratiti poslanicima Evropskog parlamenta u 9.00 časova, potom će uslijediti debata, a glasanje je zakazano za 18.00 časova.

Da bi bila izabrana za predsjednika Evropske komisije, potrebno joj je da dobije apsolutnu većinu u parlamentu koji ima 751 člana. Pošto parlament trenutno ima četiri poslanika manje nego što je uobičajeno, biće joj dovoljna 374, a ne 376 glasova.