VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/07/2019

LALE: ISPRAVITI GREŠKE SUDA I POVEĆATI KAZNE ZA ĐELILOVIĆA I DRUGE

 

BRATUNAC, 16. JULA /SRNA/ - Sekretar Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale izjavio je Srni da logoraši očekuju da će biti ispravljeni propusti iz prvostepenog postupka na suđenju optuženima za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima na području Hadžića i da će apelaciono vijeće Suda BiH adekvatno kazniti počinioce zločina.

 

"Time će biti stvoreni uslovi za podizanje novih optužnica protiv lica koja nisu obuhvaćena ovim postupkom, a činili su zločine, tukli nas, mučili, gonili da kopamo rovove i iživljavali se na različite načine", istakao je Lale, koji je preživio mučenja u zloglasnom logoru "Silos".

On je rekao da je očekivana jučerašnja odluka apelacionog vijeća Suda BiH o ukidanju prvostepene presude u predmetu "Đelilović i drugi" optuženim za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilima u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" na području Hadžića.

"Ta vijest je snažno odjeknula u javnosti i iznenadila neupućene, ali mi smo takvu odluku očekivali jer su uložene žalbe na presudu kojom su Đelilović i još sedmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora", rekao je Lale.

On je naveo da su djelimično prihvaćene žalbe Mustafe Đelilovića i Halida Čolića zbog nekih pogrešnih procjena u prvostepenom sudskom procesu i ukinuta je presuda iz tehničkih razloga jer se proces mora ponoviti.

"Mi smo bili nezadovoljni presudom sudskog vijeća i insistirali smo da tužilac uloži žalbu, što je učinjeno i ta žalba je prihvaćena što znači da će se ponoviti sudski proces jer je, zbog nekih pogrešnih sudskih procjena, došlo do apsolutne povrede postupka", istakao je Lale.

On je dodao da se u Udruženju nadaju i vjeruju da će u drugostepenom postupku apelaciono vijeće profesionalno utvrditi sve činjenice, a to su različiti oblici mučenja, tortura, nečovječnog i nehumanog postupanja prema zarobljenicima, te da će na osnovu toga utvrditi punu odgovornost svih optuženih.

Vijeće koje je ukinulo presudu čine predsjedavajući sudija Miloš Babić i članovi Senadin Bektašević i Tihomir Lukes i oni će u ponovljenom postupku voditi ovaj proces.

Sud BiH je u julu prošle godine, nakon šest godina suđenja, osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u "Silosu", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" na području opštine Hadžići.

Na po 10 godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba opštine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH Nezir Kazić.

Na po osam godina zatvora osuđeni su nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti u Hadžićima Fadil Čović, kao i upravnik "Silosa" Bećir Hujić.

Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u "Silosu" Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni "Krupa" Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je vijeće kojim je predsjedavala Minka Kreho utvrdilo da su svi zatvorenici bili civili.