VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija16/07/2019

POČELA VANREDNA SJEDNICA, NA DNEVNOM REDU IZBOR NOVOG RUKOVODSTVA

 

SARAJEVO, 16. JULA /SRNA/ - Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ počeo je vanrednu sjednicu na kojoj bi se, prema predloženom dnevnom redu, trebao izjasniti o izboru novog rukovodstva Doma, zakonu o demobilisanim borcima i rebalansu ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

 

Po hitnoj proceduri poslanici bi trebali da razmatraju zakon o demobilisanim borcima, s ozbraloženjem da "postoji neodložna potreba za sistemskim rješavanjem prava demobilizovanih branilaca i članova njihovih porodica".

Rebalansom budžeta predviđeno je 25 miliona KM za realizaciju ovog zakona.

Ni zakon ni rebalans ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobre oba doma federalnog Parlamenta, te je 18. jula zakazana sjednica Doma naroda na čijem je dnevnom redu ovaj zakon.

Nakon što nova parlamentarna većina izabere rukovodstvo Parlamenta FBiH, poslanici bi po hitnom postupku trebali razmatrati Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2019. godinu, te po istoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta FBiH za ovu godinu, prenose federalni mediji.

Prije dnevnog reda biće održan poslanički čas.