VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 16/07/2019

MLADI ĐOROJEVIĆI POSVEĆENI MUZICI

 

Milena i Radovan kažu da su im Šopen i Rahmanjinov omiljeni kompozitori - ozbiljnu muziku slušaju i u slobodno vrijeme i nadaju se da će bar jednom imati priliku da nastupaju zajedno.

 

Priredila: Zora SAVIĆ

NOVI GRAD, 16. JULA /SRNA/ - Mladi Đorojevići, brat i sestra Nikola i Marina, postižu značajne rezultate na prestižnim muzičkim takmičenjima - učenici su srednje muzičke škole, a oboje planiraju da upišu muzičku akademiju.

Nikola ima 16 godina i završio je prvi razred srednje muzičke škole "Savo Balaban" u Prijedoru. Klavir svira već devet godina.

"Naučio sam uz sestru, dopalo mi se i roditelji su me odveli kod nastavnice Jasne Rađenović u sekciju muzička škole u Novom Gradu. Sad sam u klasi profesorice Borjane Kurtović", kaže Nikola Srni.

I prije nego što je počelo njegovo muzičko obrazovanje, Nikola je svirao sa obje ruke, a nastavnici, kao i članovi žirija na takmičenjima, ističu da posjeduje poseban talent.

Do sada ima više od 50 nagrada sa prestižnih takmičenja u Republici Srpskoj, regionu i svijetu, a najdraža mu je prvo mjesto na 14. Međunarodnom takmičenju pijanista "Nikolaj Rubinštajn" u Parizu prošle godine. Samo ove godine bio je pet puta laureat iz klavira i solfeđa.

Nikola i njegova sestra Marina osvojili su prve nagrade iz solfeđa na Internacionalnom festivalu muzike "Primavera" koji je održan u Etno-selu "Stanišići".

Marina se takmiči od ove godine, a u Bijeljini je osvojila tri nagrade iz solfeđa, harmonije i oblika i solo pjevanja.

"Pohađam četvrti razred srednje muzičke škole `Savo Balaban`, idem na dva smjera, teoretski i solo pjevanje, a planiram upisati muzičku akademiju, solo pjevanje i komponovanje", objašnjava ona.

I Nikola planira da upiše akademiju, a njegov izbor za budućnost je klavir.

Đorojevići tokom školske godine žive u Prijedoru - prvo je došla Marina, a od prošle godine joj se pridružio i Nikola.

Poziv koji su odabrali zahtijeva dosta truda i vježbe dva puta dnevno. Đorojevići vrijedno i odgovorno rade, iako tokom školske godine žive odvojeno od roditelja.

Troškove njihovog školovanja i takmičenja snose roditelji Milena i Radovan koji ih redovno prate na nastupima.

Oboje Đorojevića su ove godine dobili i priznanje na prijemu za osnovce i srednjoškolce koji su ostvarili najbolje rezultate na brojnim takmičenjima i nastavnike zaslužne za njihov uspjeh.

Nikola je to priznanje dobijao i protekle četiri godine.

Đorojevići kažu da su im Šopen i Rahmanjinov omiljeni kompozitori - ozbiljnu muziku slušaju i u slobodno vrijeme i nadaju se da će bar jednom imati priliku da nastupaju zajedno.