VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/07/2019

POČINjE JUBILARNO "SIJELO TROMEĐE"

 

KNIN, 19. JULA /SRNA/ - Ovogodišnje "Sijelo tromeđe" biće održano danas i sutra u Strmici na području Knina, na tromeđi Like, Dalmacije i Visoke Krajine, a organizatori najavljuju bogat program.

 

Jedan od organizatora jubilarnog 25. "Sijela tromeđe" Nikola Zorić rekao je Srni da će u programu nastupiti izvorne ojkačke i folklorne grupe, te kulturno-umjetnička društva, čuvari narodne tradicije iz Bačkog Jarka, Kikinde, Kranja, Nevesinja, Jelićke, Bosanskog Grahova, Drvara, Ličke Kaldrme, Korenice, Udbine, Gračaca, Žegara, Kistanja, Civljana, Polače, Knina, Splita, Zagreba, Beograda i Strmice.

Prema njegovim riječima, nastupiće i Strmičanka Sara Reljić, kao i tradicionalni gosti Obrad Milić, Svetlana Spajić, te Saša Lukić, Petar Šarac i drugi.

"Jedan od učesnika ovogodišnjeg `Sijela` je i Milan Vašalić, poznati srpski diplar, te narodni umjetnici i kulturno-umjetnička društva koji će se publici predstaviti pjesmom i folklorom koji su se oduvijek baštinili i njegovali na području tromeđe Bosne, Like i Dalmacije", naveo je Zorić.

On je dodao da će ovogodišnje "Sijelo tromeđe" biti održano ispred Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Strmici.

"Pozivam sve one koji njeguju tradiciju svojih predaka da dođu u Strmicu, selo na tromeđi, da zajedno dočekamo zoru uz pjesmu i druženje", naveo je Zorić.

On je rekao da je ulaz za sve posjetioce besplatan, te dodao da je ovogodišnje "Sijelo" pod pokroviteljstvom donatora koji nisu zaboravili svoje korijene.

Srpsko selo Strmica nadomak Knina prije rata imalo je 1.700 stanovnika, a danas ih je stotinjak, većinom starijih ljudi.

To je selo kroz koje je prije rata dnevno prolazilo više od stotinu vozova, škola koja je obrazovala oko 700 učenika, ciglana koja je zapošljavala oko 300 radnika, selo koje ima više od 100 izvora, a danas u njemu žive uglavnom stariji povratnici.