VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana18/07/2019

ČAVIĆ: NE DOZVOLITI DA SE GRANICA SA HRVATSKOM RJEŠAVA PARCIJALNO

 

BANjALUKA, 18. JULA /SRNA/ - Predsjednik Kluba NDP-a Dragan Čavić rekao je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da se ne smije dozvoliti da se pitanje granice sa Hrvatskom rješava parcijalno, zbog čega podržava pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa.

 

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zvaničan stav BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, Čavić je rekao da je siguran da će, nažalost, biti još ovakvih sjednica, poznavajući druga dva člana Predsjedništva.

Član Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Senad Bratić rekao je da nije za to da neko nekoga preglasava, ali da ne smatra da je povrijeđen vitalni interes Srpske, jer od 2007. godine nije mijenjan stav Predsjedništva BiH da se treba zaštititi teritorijalno more BiH i pitanje pristupa otvorenom moru.

"Treba graditi mostove sa susjednima, ali i među nama u BiH", poručio je Bratić.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da ga ne zanima hrvatski interes u izgradnji Pelješkog mosta, ali da se mora imati na umu šta će biti sa izgradnjom mosta u Gradišci.

On je poručio da SNSD neće prihvatiti zaključak Predsjedništva BiH, te da preglasavanje ne bi podržali i da Dodik nije srpski član Predsjedništva.

Predsjednik Kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko
rekao je da će Klub SP-a u punom kapacitetu podržati izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Najbolje bi bilo da jednoglasno ili sa što više glasova podržimo izjavu Dodika i stavimo van snage zaključke Predsjedništva", poručio je Skoko.

Predsjednik Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da se ne smije dozvoliti preglasavanje u Predsjedništvu BiH, jer se time narušava koncept BiH.

"Ne smijemo dopustiti da nas preglasavaju, moramo se dogovarati", poručio je Banjac.

On je rekao da pitanje granice mora biti jedinstveno, a ne smije se rješavati parcijalno.

"Podržaćemo inicijativu koju je pokrenuo Dodik", zaključio je Banjac.

Predsjednik Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je da zaključak Predsjedništva BiH predstavlja ličnu politiku Bakira Izetbegovića koja je zarobila cijelu BiH.

"Usvojićemo Dodikovu izjavu dvotrećinskom većinom", poručio je Vasić.

Šef Kluba Kluba poslanika SDS-a Nedeljko Glamočak ocijenio je da je ovo "skretanje pažnje sa teškog ekonomskog stanja, uz nuđenje lažnog patriotizma". /nastaviće se/rr/boj/mđ