VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija22/07/2019

U ZAVRŠNOJ FAZI PROJEKAT ELEKTRONSKE REGISTRACIJE POSLOVNIH SUBJEKATA

 

BANjALUKA, 22. JULA /SRNA/ - U Republici Srpskoj u završnoj fazi je projekat elektronske registracije poslovnih subjekata, rečeno je Srni u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

 

U resornom ministarstvu ističu da dio projekta koji se odnosi na finalizaciju softverskog rješenja i nabavke opreme zavisi u ovoj fazi od procedura donatora, odnosno implementatora Grupacije Svjetske banke /IFC/.

"Republika Srpska je sprovela opsežnu reformu registracije poslovnih subjekata i mnogo smo napredniji od Federacije BiH", konstatuju u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske očekuju da bi u septembru u Narodnoj skupšini Republike Srpske trebalo da bude usvojen set zakona iz ove oblasti, koje je Vlada Republike Srpske utvrdila na posljednjoj sjednici u formi prijedloga.

U ovom ministarstvu navode da bi nakon toga ovaj proces morao imati svoj testni period i pilot-faze od nekoliko mjeseci, pri čemu bi za početak bio primijenjen na registraciji društva ograničene odgovornosti, gdje su osnivači domaća fizička i pravna lica. Iz Ministarstva podsjećaju da je praksa faznog uvođenja procesa elektronske registracije prisutna u svim zemljama koje su sprovele istu reformu.

Realizacijom ovog projekta, lica koja namjeravaju da posluju u Srpskoj moći će da elektronskim putem, uz minimalne troškove i za kratko vrijeme, na jednostavan i lak način registruju poslovanje u formi privrednog društva i preduzetnika, ističu u Ministarstvu.

Iz Ministarstva navode da će, osim trenutno važećeg sistema registracije poslovnih subjekata putem jednošalterskog sistema podnošenjem prijava i pratećih dokumenata u fizičkom obliku, postojati mogućnost prijave o registrovanju poslovnog subjekta i privrednih društava i preduzetnika elektronskim putem.

Vlada Republike Srpske na prošloj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj koji se odnose na uspostavljanje mogućnosti registracije privrednih društava i preduzetnika elektronskim putem, te usvojila informaciju o realizaciji projekta registracije poslovnih subjekata u Republici Srpskoj elektronskim putem.

Razlozi za donošnje ovih zakona sadržani su u potrebi nastavka reforme registracije privrednih subjekata koja se odnosi na uspostavljanje mogućnosti za podnošenje prijave za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem.