VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti22/07/2019

OPERACIJA "AKUSTIČNA MAČKA" - DELFINI IDEALNI "SPECIJALCI"

 

VAŠINGTON, MOSKVA,22. JULA /SRNA/ - Mačke, psi i druge životinje često su korištene kao špijuni, mada si ti postupci u javnosti osuđeni kao nehuamani.

 

CIA je pokušala da dresira mačke za špijunažu - one su trebale da snimaju razgovore praćenih osoba, ali je taj projekat doživio fijasko, dok je Sovjetski Savez u tom pogledu bio daleko uspješniji.

Mačke su "otvarane", ugrađivane su im baterije i povezivane žicama. Rep mačke korišten je kao antena, ispričao je u intervjuu za britanski "Telegraf" bivši specijalni pomoćnik CIA Viktor Marčeti.

CIA je 2001. godine skinula pečat državne tajne sa operacije pod nazivom "Akustična mačka" u kojoj su mačke korištene kao špijuni.

Rezultat koji je tada dobijen Marčeti je okarakterisao kao "užasnu kreaciju" i "nakaznost".

Mačke su trebale da putem prisluškivača snimaju druge operativno zanimljive osobe i da se "šeću" svuda gdje to CIA želi. Pet godina su dresirane za ovaj zadatak, a u projekat je utrošeno više od deset miliona dolara.

Kada je prava misija trebala da započne, mačka sa špijunskom opremom puštena je preko puta parka u Vašingtonu, ali je odmah zgazio taksi. Projekat "Akustična mačka" poslije je zatvoren.

Amerikanci su pokušali da iskoriste sovjetsko iskustvo iz Drugog svjetskog rata.

U listu "Tajms" 1943. godine pojavila se vijest u kojoj se spominje mačka po imenu Murka. Ona je tokom borbi u Staljingradu prenosila poštu u vojni štab pretrčavajući brisani prostor.

Sovjeti su koristili i pse tokom žestokih borbi sa Nijemcima.

Protivtenkovski psi u SSSR-u trenirani su još tridesetih godina 20. vijeka, a tokom rata bili su korišteni kao samoubice, odnosno kamikaze.

Tako je 1942. godine bilo 2.000 pasa obučenih da jure pod njemačke tenkove s bombom pričvršćenom na leđima, navodi "Rusi vjesnik".

Pas je jurio na tenk misleći da ga tamo očekuje hrana. Uoči početka "misije" psi nisu hranjeni nekoliko dana. Dresirani su tako da im je meso davano iz donjeg otvora na tenku kada pritrče, a uvježbavani su da bez ikakvog straha trče prema tenku.

Pas pritrči, detonator se zakači za dno tenka i bomba eksplodira. Na taj način su dignuta u vazduh 304 tenka.

Međutim, 1943. godine projekat je zatvoren, jer su se mnogi psi ipak plašili, pa su trčali nazad na "svoje" tenkove.

I morski sisari korišteni su kao oružje - delfini su vrlo inteligentni i lako se dresiraju, tako da su postali idealni špijuni i stražari.

Obučavani su da lijepe mine za dno podmornica, da traže dubinske mine, izgubljene podmornice, da čuvaju objekte, pa čak i da fotografišu.

Ispostavilo se da delfini mogu pravilno da usmjere objektiv u željenom pravcu, umire se i u tom trenutku aktiviraju okidač specijalnog foto-aparata, koji su mogli da pritisnu nosom.