VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti23/07/2019

VLADIKA TEODOSIJE SLUŽI PARASTOS U STAROM GRACKU

 

LIPLJAN, 23. JULA /SRNA/ - Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije služiće danas u Starom Gracku, kod Lipljana, parastos za 14 Srba, koje su prije 20 godina ubili pripadnici terorističke OVK na njivi u obližnjem selu Bujance.

 

Episkop Teodosije parastos će služiti u 10.00 časova, a sasluživaće mu monaštvo Raško-prizrenske eparhije, rekao je Srni paroh lipljanski Srđan Stanković.

Rodbina i prijatelji stradalih žetelaca položiće cvijeće i prislužiti svijeće ispred Spomen-ploče koja je postavljena na objektu lokalne Osnovne škole, najavljeno je iz seoskog odbora.

Mjesno groblje, udaljeno oko 500 metara od centra sela, kako tvrde iz Kosovske policijske službe, minirano je i na njemu rodbina i prijatelji stradalih od dana sahrane nikada nisu prisluživali svijeće, niti davali pomen.

Pripadnici terorističke OVK su 23. jula 1999. godine u Starom Gracku ubili i masakrirali 14 žetelaca koji su na njivi želi pšenicu, a za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i LJubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije podsjećaju da je najmlađa žrtva, Novica Janićijević, imao 17 godina, a da jedina krivica žrtava bila je to što su srpske nacionalnosti i što su sakupljali svoju ljetinu.

U saopštenju Koordinacije navodi se da je "specijalno tužilaštvo u Prištini" u maju 2017. godine obustavilo istragu povodom ovog nezapamćenog zločina, navodno zbog nedostatka dokaza.

"Ohrabreni time, albanski zločinci i ekstremisti oskrnavili su i minirali lokalno groblje na kojem su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen-ploču sa njihovim imenima", podsjeća se u saopštenju.

Iz ove koordinacije su istakli da se kompromis i normalizacija odnosa ne mogu graditi bez istine i pravde, na zaboravu i neodgovornosti.

"Pozivamo pravosudnu vlast Srbije da svoju nadležnost za procesuiranje ovog i drugih ratnih zločina na Kosmetu ne iscrpljuje ustupanjem dokumentacije drugim institucijama, već da je vrši neposredno, kad god za to postoje pravni uslovi", poručili su iz Koordinacije.

Predsjednik sela Staro Gracko Zoran Ćirković rekao je Srni da su srpski domaćini platili glavama samo zato što su u tom period albanski ekstremisti "računali" da će ubistvom viđenijih Srba u Starom Gracku pokrenuti opšte raseljevanje Srba sa područja opštine Lipljan.

"Računali su da će masakr nad žeteocima izazvati opšti metež, uneti strah i primorati preostale Srbe, posebno porodice ubijenih, da se što pre isele i sklone decu iz Starog Gracka, koje je bilo, i tada i sada, posljednje srpsko selo u opštini Lipljan", kaže Ćirković.

On je napomenuo da je groblje na kome su žrtve sahranjene minirano, te apelovao da prištinske vlasti i međunarodna zajednica utiču na to da groblje bude očišćeno i omogućeno porodicama i rodbini stradalih da na groblju prisluže svijeće.

"Groblje je minirano, bar tako kažu iz kosovske policije, i zbog toga se pomen održava u centru sela ispred table na kojoj su ispisana imena Srba stradalih tokom bombardovanja bivše SRJ i imena žetelaca", rekao je Ćirković.

Masakr 14 srpskih žetelaca jedan je od najvećih zločina nad Srbima koji se dogodio na Kosovu i Metohiji poslije dolaska Unmika i Kfora, za koji još niko nije odgovarao.

Policija Unmika je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, usljed nedostatka dokaza, poslije dva mjeseca pušten iz pritvora.