VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo23/07/2019

SVETOSAVSKI OMLADINSKI KAMP JEDINA PRILIKA ZA UČENjE O DUHOVNOSTI

 

BOSANSKI PETROVAC, 23. JULA /SRNA/ - U federalnoj opštini Bosanski Petrovac organizovan je Svetosavski omladinski kamp "Mitropolit Nikolaj Mrđa" na kojem djeca pohađaju školu pravoslavne vjeronauke, duhovnosti, kulture, tradicije i istorije srpskog naroda.

 

Kamp, koji je počeo juče i trajaće do subote, 27. jula, održava se u parohijskom domu pored Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u organizaciji Parohije krnjeuško-vođeničke, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija.

Profesor pravoslavne vjeronauke u Srednjoj mješovitoj školi "Bosanski Petrovac" Predrag Vujić, koji je jedan od predavača u kampu, rekao je Srni da ovu ljetnu školu pohađa 25 učenika iz Bosanskog Petrovca.

"Učenicima je ovo jedina prilika da se upoznaju o duhovnosti, istoriji i kulturi naroda kojem pripadaju, sa sadržajima koje nemaju u redovnom nastavnom procesu", naveo je Vujić.

Vujić je rekao da će kamp biti završen centralnom manifestacijom - četvrtim Saborom pravoslavne omladine u Vođenici kod Bosanskog Petrovca u subotu, 27. jula, kada će, nakon Svete arhijerejske liturgije biti upriličena sportska takmičenja.

"Na centralnoj manifestaciji očekujemo učešće oko 200 mladih iz Federacije BiH", naveo je Vujić.

On dodao da je generalni pokrovitelj Svetosavskog omladinskog kampa "Mitropolit Nikolaj Mrđa" i Sabora pravoslavne omladine Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije.

"Pomogli su i opština Bosanski Petrovac, opština Petrovac-Drinić, Katihetski odbor za pravoslavnu vjeronauku u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a veliki dobrotvor kampa je i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom", naveo je Vujić.