VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti23/07/2019

KONTAMINIRAN I OKEAN

 

VAŠINGTON, 23. JULA /SRNA/ - SAD su 24. jula 1946. izvele prvu podvodnu atomsku probu na koralskim atolima Bikini, u sastavu Maršalskih ostrva u zapadnom dijelu Pacifika, a njene posljedice na zdravlje stanovništva osjećaju se i danas.

 

Na istom području, čije je stanovništvo prisilno iseljeno 1954. i 1956. godine, testirane su i hidrogenske bombe, a posljedice visoke radijacije i sada osjećaju žitelji pacifičkih ostrva.

Godinu dana ranije SAD su okončale Drugi svjetski rat bombardovanjem japanskih gradova Hirošime i Nagasakija - 6. i 9. avgusta 1945.

Bombardovanje je odobrio predsjednik SAD Hari S. Truman, a izvela ga je Ratna avijacija. Taj čin i danas izaziva osudu, mada je njime okončan rat.

Tokom 20. vijeka, većina država koja je razvila nuklearna oružja obavila je testiranja.

Testovi otkrivaju kako ta oružja funkcionišu pod različitim okolnostima, te kako se strukture ponašaju kada se nađu u radijusu eksplozije.

Nuklearni testovi često su dokaz naučne i vojne snage neke države i vrše se zbog zastrašivanja protivnika, te su zato i mnogi testovi bili političke prirode.

Prvo nuklearno oružje detonirale su SAD u Novom Meksiku 16. jula 1945, u "Triniti testu", čija je snaga imala ekvivalent od 20 kilotona.

Prva hidrogenska bomba, nazvana "Majk", testirana je na atolu Enevetak, 1. novembra 1952, a izvele su ga takođe SAD.

Najsnažnije nuklearno oružje ikada testirano bila ja "Car bomba" koju je izradio SSSR i bacio iznad Nove zemlje 30. oktobra 1961, čija je snaga imala ekvivalent od čak 50 megatona.

Tadašnje nuklearne zemlje potpisale su Povelju o ograničavanju nuklearnog testiranja, čime su se obavezale da neće testirati ta oružja u atmosferi, pod vodom ili u svemiru.

Podzemni nuklearni testovi su dozvoljeni, Francuska je nastavila sa atmosferskim testiranjem sve do 1974, a Kina i do 1980.

Podzemni testovi su nastavljeni u SAD sve do 1992, u SSSR-u do 1990, u Britaniji do 1991, a u Francuskoj i Kini do 1996.

Nakon potpisivanja Povelje o dalekosežnoj zabrani testiranja 1996, sve te države su se obavezale da će prekinuti nuklearno testiranje. Dvije nuklearne sile koje Povelju nisu potpisale - Indija i Pakistan - posljednji poznati test izvele su 1998.

U modernom dobu, posljednje nuklearno testiranje izvela je Sjeverna Koreja u februaru 2013.