VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo23/07/2019

POZIV VLADI DA POSTAVI DVOJEZIČNE PLOČE U VUKOVARU

 

ZAGREB, 23. JULA /SRNA/ - Odbor Sabora Hrvatske za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražio je od Vlade da postavi dvojezične table na državne institucije u Vukovaru i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji zakonska obaveza za to.

 

Odbor je zadužio hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture da izradi akcioni plan postavljanja dvojezičnih natpisa na ulazu u mjesta u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji ta zakonska obaveza, prenosi Hina.

Odbor će na svojoj prvoj sjednici u septembru raspravljati o prijedlogu Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, koji je 2015. godine Ministarstvo uprave uputilo u proceduru.

Odbor će osnovati i komisiju koja će posjetiti Vukovar i još neke jedinice lokalne samouprave kako bi se sastali s predstavnicima lokalnih vlasti, institucija, političkog života, te predstavnicima većinskog naroda i manjinskih zajednica i uvidjeli stvarno stanje i o tome gdje su problemi, predložio je predsjednik Odbora Milorad Pupovac, iz SDSS-a.

Pupovac je naveo da se tri godine čekala odluka Ustavnog suda na Statut grada Vukovara kojim se, umjesto osiguravanja prava, išlo na maksimalno ograničavanje prava Srba, te da zato sad Ustavni sud traži donošenje novog statuta kako bi se proširila njihova prava.

On je naveo još niz opština gdje se Ustavni zakon o pravima manjina uopšte ne primjenjuje, ili primjenjuje tek djelimično poput Končanice, Plaškog, Krnjaka, Vojnića, Vrhovina, Udbine, Kneževih Vinograda, Gračaca, Negoslavaca.