VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana25/07/2019

CVIJANOVIĆ: NOVI MOST ZAJEDNIČKI USPJEH REPUBLIKE SRPSKE I SRBIJE

 

ČELINAC, 25. JULA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras da je novi most "Srbija" izuzetno značajan objekat koji je bio prijeka potreba za Čelinac, ističući da je on zajednički uspjeh Republike Srpske i Srbije.

 

Cvijanovićeva je istakla da je ponosna što je, u vrijeme dok je bila predsjednik Vlade Republike Srpske, zajedno sa Vladom Srbije i lokalnim vlastima, donijela odluku da bude izgrađen "ovaj divni most i da on služi svojoj svrsi", da spasava od poplava koje su ovdje bile uobičajene.

"Sjećamo se te tužne i teške 2014. godine, kako je sve izgledalo. U nadi da se više nikada neće ponoviti odlučili smo zajedno kroz angažman sa Srbijom da obezbijedimo sredstva i da danas imamo ovako jedan divan most", istakla je Cvijanovićeva u obraćanju tokom svečanosti povodom puštanja mosta u saobraćaj.

Predsjednik Republike Srpske je naglasila da "mostovi spajaju, ali i spasavaju na neki način".

"Želim da Čelinac, ali i sve naše druge opštine dobiju, ne samo nove mostove, škole, vrtiće, nego sve što je potrebno za bolji život naših građana svugdje tamo gdje smo ostvarili dobru saradnju lokalnih i republičkih vlasti, a posebno tamo gdje smo uspjeli da projekte realizujemo zajedno sa Srbijom, moram reći da smo se kretali uvijek naprijed", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je i Čelinac jedna od tih opština.

"Brojni su projekti ostali iza nas putem našeg zajedničkog angažmana, naše brige da obezbijedimo i da uradimo ono što je potrebno za naše ljude i građane i da konačno naša republika bolje i ljepše izgleda, da bude modernija, savremenija, da svakog dana bude jača i naravno da nam je na putu jačanja i sebe i svojih kapaciteta, unapređenja naše infrastrukture, poboljšanja svih segmenata društva, uvijek važno da je uz nas Srbija", navela je Cvijanovićeva.

Ona je zbog toga posebno zahvalila ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranu Đorđeviću koji je ovdje, kako je rekla, uputio tople, lijepe prijateljske, bratske riječi.

"Posebno želim da zahvalim predsjedniku /Srbije Aleksandru/ Vučiću, cijeloj Vladi Srbije, sa premijerkom Anom Brnabić na čelu, koji su niz godina zajedno sa nama uspijevali da poberu uspjeh svuda tamo gdje je bilo potrebno.
I ovaj most je naš zajednički uspjeh. Mnogo je projekata širom Srpske gdje smo imali podrršku Srbije", naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Srbija je ostavila trag u skoro svakoj opštini u Republici Srpskoj, a tamo gdje nije planirani su projekti koji će biti realizovani već ove, najkasnije sljedeće godine".

Cvijanovićeva je pozdravila i sveštenstvo, koje čini sve na unapređenju Republike Srpske i naroda i zbližavanju svih onako kako je to potrebno.

"Želim mnogo uspjeha Čelincu, mnogo srećnih dana ovoj opštini i građanima. Želim nam svima jaku i stabilnu Republiku Srpsku koja će uvijek biti sigurna kuća za našu sigurnu budućnost. Živio Čelinac, živjela Republika Srpska i živjela Srbija", istakla je Cvijanovićeva.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da Srbija želi da gradi škole, vrtiće, mostove, da ulaže u auto-put koji će da poveže Republiku Srpsku i Srbiju, te da će to nastaviti da čini i u budućnosti.

Đorđević je naveo da je veza između Srbije i Republike Srpske neraskidiva, te da Vlada Srbije vodi računa o Republici Srpskoj.

"Milorad Dodik /tadašnji predsjednik Republike Srpske/ i Aleksandar Vučić /predsjednik Srbije/ stavili su temelj onoga na čemu mi želimo da gradimo budućnost, a to je neraskidiva veza", rekao je Đorđević.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović što je, dok je bila premijer Srpske, zajedno sa Vučićem donijela odluku da bude sagrađen most u Čelincu, koji je simbol prijateljstva.

"To je jedan u nizu projekata koje radimo zajedno. Mostovi su vredniji od kuća i hramova, jer oni zbližavaju i predstavljaju nešto što je trajno i vječno", rekao je Đorđević.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković pozdravio je prisutne goste i zahvalio svima koji su dali doprinos za izgradnju mosta, jer je to zajednički uspjeh Republike Srpske, Srbije i ove lokalne zajednice.

"Ovaj objekat ima posebnu arhitektonsku izvedbu i spriječio da naš grad bude poplavljen, što je testirano prije dva mjeseca. Svjedoci smo da u Čelincu neće biti poplava, čemu smo težili 20 godina", rekao je Zeljković.

On je naveo da je propusna moć mosta 2,5 puta veća od starog, koji je sagrađen prije 50 godina.

Zeljković je rekao da je proteklih godina u ovoj lokalnoj zajednici dosta
urađeno, te da se mnogo ulaže u obrazovanje, sport i kulturu.

Otvaranju su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srpske, konzul Srbije Vladimir Nikolić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović i druge ugledne ličnosti, te brojni građani.

Vrijednost investicije je 1,7 miliona KM, od čega je Vlada Srbije obezbijedila 250.000 evra, a ostatak sredstava Vlada Republike Srpske i opština Čelinac.

Most je dug 48 metara, širok 16 metara, ima tri kolovozne trake i dvije trake za pješake. Propusna moć je 850 metara kubnih u sekundi, što je dva i po puta više u odnosu na stari most koji je oštećen u prethodnim poplavama.