VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 26/07/2019

SRPSKI USTANICI 27. JULA 1941. OSLOBODILI DRVAR I DIO LIKE

 

Još 28. aprila 1941. na sajmištu Gudovac, kod Bjelovara, ubijeno je 192 žena, djece, staraca; 6. maja 1941. u Blagaju, na Kordunu, izvršen je masovni pokolj Srba, u selu Veljunu, kod Slunja, s okolnim mjestima ubijeno je 400 ljudi... Sve su to bili razlozi da Srbi usred ljeta 1941. dignu ustanak, koji hrvatski revizionisti danas nastoje da proglase za "četničku agresiju".

 

Priredio: Nenad TADIĆ

BIJELJINA, 26. JULA /SRNA/ - Srpski borci su 27. jula 1941. godine digli ustanak protiv nacista i ustaša na području današnje BiH i Hrvatske, mada se taj čin /netačno i bez istorijskog utemeljenja/ pripisuje "svim narodima" u bivšoj Jugoslaviji.

Srpski ustanici u Lici oslobodili su mjesto Srb, razorili prugu Knin-Drvar, razbili u klancu kod Srba četu ustaša i potom zauzeli Otrić i Donji Lapac.

Ustanak protiv ustaša i njemačkih okupatora poslije Kninske krajine zahvatio je Dalmaciju, Kordun, Baniju i zapadnu Slavoniju.

Dan napada na Srb je u vrijeme postojanja SFRJ proslavljan kao Dan ustanka naroda Hrvatske.

Srpski ustanak u Srbu bio je posljedica ustaških zločina nad Srbima u Lici.
Radilo se o masovnom ustanku gerilskih jedinica i naroda kotara Donjeg Lapca.

Do početka ustanka u južnoj Lici, nacistička Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ sa oružanom silom sastavljenom od ustaša i domobrana počela je s brojnim oružanim akcijama, proganjajući i masakrirajući Srbe, Jevreje, Rome i sve druge koji su bili njihovi protivnici.

Glavni cilj NDH bio je, prije svega, fizičko uništavanje srpskog naroda na području Hrvatske i BiH.

Još 28. aprila 1941. na sajmištu Gudovac, kod Bjelovara, ubijeno je 192 žena, djece, staraca; 6. maja 1941. u Blagaju, na Kordunu, izvršen je masovni pokolj Srba, u selu Veljunu, kod Slunja, s okolnim mjestima ubijeno je 400 ljudi...

Sve su to bili razlozi da Srbi usred ljeta 1941. dignu ustanak, koji hrvatski revizionisti danas nastoje da proglase za "četničku agresiju".

Podaci iz tog doba govore da je od 26. do 29. juna 1941, u području Podtopolom, kod Opuzena, ubijeno i poklano oko 300 ljudi...

Slično je bilo i na području današnje BiH - isključivo srpski ustanici u Drugom svjetskom ratu zauzeli su 27. jula 1941. Drvar i Grahovo, a oslobađanje Drvara je u vrijeme postojanja SFR Jugoslavije proslavljano kao dan ustanka cijelog naroda BiH.

Taj istorijski falsifikat preživio je i postojanje SFRJ, pa ga danas mnogi u BiH svojataju, nastojeći čak da istisnu Srbe kao jedine autentične ustanike protiv ustaša i nacista.

Pošto su ustaše 6. maja 1941. godine zabranile proslavu vjerskog praznika Đurđevdana došlo je do pobune stanovništva oko Sanskog Mosta. Nijemci su ugušili pobunu dolaskom iz Prijedora i upotrebom topova i strijeljali 27 pripadnika srpske nacionalnosti, koji su sahranjeni na Šušnjaru.

Borba pobunjenih sanskih seljaka vođena od 6. do 8. maja 1941. godine protiv ustaša i njemačkih jedinica bila je prva borba u okupiranoj Jugoslaviji.

I Srbi u Hercegovini su dizali ustanak.

Pobuna se proširila na područje Nevesinja, Stoca, Bileće, Berkovića. Vlasti ustaške NDH dovodile su nove snage iz Mostara i angažovale avijaciju. U pomoć su došle i italijanske jedinice potpomognute tenkovima.

Srbi su u natpolovičnom broju, sve do kraja 1943. godine i pada Italije, držali partizanski pokret na prostoru današnje BiH i Hrvatske.

Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a hrvatski komunista i predstavnik Narodnooslobodilačkog pokreta /NOP/ Hrvatske Vladimir Bakarić javno je rekao: "Na Prvom zasjedanju mi smo bili više predstavnici srpskog otpora u Hrvatskoj nego predstavnici NOP-a Hrvatske".

Prema podacima iz NOP-a, narodi sa najmanjim učešćem u NOB-u bili su muslimani, danas Bošnjaci, i Makedonci - 2,5 odsto.

Partizanski potpukovnik Hamdija Omanović izjavio je na Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a u aprilu 1945. godine:

"Neki ljudi govore da muslimani nisu pošli za ustaškim pokretom, da se nisu našli u redovima ustaša i okupatora, ali, drugovi i drugarice, mi muslimani moramo priznati da se ogromna većina muslimana našla na strani okupatora".