VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti30/07/2019

SERIJA "ČERNOBILJ" PRIVUKLA TURISTE U STARU ELEKTRANU

 

VILJNUS, 30. JULA /SRNA/ - Televizijska serija "Černobilj" u produkciji američke kuće "HBO" o nesreći u sovjetskoj nuklearnoj elektrani podstakla je globalno interesovanje za ovaj događaj iz 1986. godine i turizam u Litvaniji.

 

Lokacija na kojoj je snimana serija u ovoj baltičkoj zemlji postala je centar takozvanog atomskog turizma od kada su epizode emitovane ranije ove godine.

Elektrana Ignalina urađena je po sličnom nacrtu kao nuklearna centrala Černobilj. Objekat posjeduje iste reaktore koji se hlade vodom i kontrlišu grafitnim šipkama, a kapacitet im je 1.500 megavata.

Ignalina je zatvorena prije deset godina, a njeno gašenje i rasklapanje bili su uslov za ulazak Litvanije u EU 2004. godine, prenio je AP.

Elektrana je sada otvorena za turiste. Prošle godine ju je obišlo 2.240 ljudi, a samo do jula ove godine zabilježen je dolazak 1.630 turista. Zanimanje za ovaj objekat i dalje raste, rekli su zvaničnici.

Obilazak elektrane udaljene 160 kilometara sjeverno od Viljnusa traje tri časa.

Posjetioci dobijaju dozimetre, plastične šljemove, bijelu odjeću i cipele prije obilaska dugih, slabo osvijetljenih hodnika, prostorija sa reaktorima, hangara za turbine i kontrolnog centra sa crvenim dugmetom koje je u Černobilju pritisnuto neposredno prije eksplozije.

Strogo je zabranjeno korištenje mobilnih telefona, kamera i komzumiranje hranje, pića i cigareta.

Obilazak košta 67 evra po osobi, a ulaznice se prodaju do katoličkog Božića, izjavila je Natalija Survila, portparol elektrane Ignalina.