VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti01/08/2019

DJEČIJI RANČ U NASELJU DUGA

 

ŠAMAC, 1. AVGUSTA /SRNA/ - Petoro mališana u naselju Duga /najstariji idu u peti razred/, kod Šamca, sami su napravili svoj ranč - kućicu sa malom baštom, improvizovanim bunarom i roštiljem, a prije toga ova djeca uživala su u kućici na orahu.

 

Međutim, orah je počeo da lista i igri je došao kraj, pa su morali da se "sele", a za novu destinaciju savjete su, kako ističu, primali od bake Slavice.

Mališani goste dočekuju pred svojom kućicom uz pravi srpski običaj - sa pogačom i soli.

Najstariji Marko Tomić napominje da su razradu ove ideje počeli prije dvije godine.

"Mi se družimo svaki dan i ljeti i zimi. U rano proljeće smo napravili malu kućicu na velikom orahu, ali počelo je rano da lista...Odlučili smo da napravimo svoju kućicu, donijeli daske, kartone, kočiće, alat i /sa bakom/ počeli da pravimo kućicu u kojoj možemo da sjedimo" - priča Marko.

Kada su je sagradili počele su da se rađaju ideje. Poželjeli su baštu, pa su posijali salatu i blitvu, a onda i paradajz, papriku, bundevu, krastavce, luk, krompir...

U cijelu priču uključili su se i očevi, pa su napravljeni prozor, dvorišna klupa za odmaranje i roštilj za povrće.

"Ovo je naš mali ranč, a mi smo srećni. Improvizovali smo mali bunar, toalet, pripremili smo i drva. Okopavamo povrće, zalivamo, luk smo povadili, a ima i malih papričica, ima svega. Održavamo to svakodnevno i stalno nešto radimo. Mnogo smo naučili", priča Marko.

Petogodišnji Luka Marković, najmlađi među "rančerima", hvali se da je "mnogo naučio o poljoprivredi" od bake Slavice i svojih starijih drugara.

Mala Tamara Subotić dolazi redovno iz Brčkog kod bake u Šamac, u naselje Duga, lijepo joj je i žali se da se djeca u mjestu iz koga dolazi uglavnom druže putem telefona, a da je ovdje pravi raj.

Baka Slavica Marković objašnjava da je ranč oaza mira za roditelje i djecu.

"Htjela sam da ih naučim o našoj tradiciji, o životu uopšte kakav je bio prije. Meni je zadovoljstvo da sa njima sjedim i pričam. Mnogo su naučili i srećna sam sa njima", kaže baka Slavica.