VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 03/08/2019

BRANIO DOMOVINU, A DANAS GLADUJE ZAJEDNO SA PORODICOM

 

Deset godina života u kontejneru, sa cijelom porodicom, LJubiši Mihajloviću je teže palo od NATO bombi pa Paštriku

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

PRIŠTINA, 3. AVGUSTA /SRNA/ - LJubiša Mihajilović, pripadnik specijalne jedinice Vojske Srbije koja je na Paštriku pobijedila združene jedinice Albanske vojske, teroriste iz "oslobodilačke Vojske Kosova" i NATO avijaciju, danas je bez posla i, kako kaže, napušten i bespomoćan.

"Mi smo se 1999. godine žrtvovali - obukli smo uniformu i otišli da branimo granicu domovine", navodi LJubiša, otac četvoro djece, koji nije spreman da govori o stradanju na Paštriku, već o, kako ističe, stradanju porodice u slobodi.

LJubiša navodi da "mrzi sebe i svoju bespomoćnost", a to je posljedica činjenice da su mu zatvorena sva vrata onih kod kojih dođe da zatraži neki posao.

On je sa porodicom, suprugom Snežanom, tri kćerke i sinom, živio u selu Rabovce kod Lipljana, ali je 2004. godine, bježeći pred pogromom i "albanskim hordama piromana" otišao u Gračanicu gdje je u kontejneru, koji je poslužio kao stan, proveo najtežih deset godina života.

To mu je teže palo, kako kaže, od "napalm bombi" kojima su on i njegovi saborci zasipani 76 dana na Kosmetu 1999. godine.

"Niko ne želi da me primi bar na razgovor, da me sasluša i ponudi bar lepu reč", navodi LJubiša.

Kaže da je pomišljao na samoubistvo, ali zbog djece uvijek prevlada nagon za životom.

Iako je u međuvremenu dobio "kućicu" i smjestio porodicu, i dalje niko ne želi da ga sasluša i ponudi bilo kakav posao, kako bi imao redovnu platu.

LJubiša tvrdi da je mnogim Srbima i srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji rat bio "suvo zlato" u odnosu na ono što preživljavaju u poratnom periodu u slobodi".

Ali, navodi on, "ne postoji cena, izuzev života dece, zbog koje bi napustio Kosmet".

Mihajilovići žive od minimalca, nekih 90 evra mjesečno, pošto je LJubiša do rata radio u Građevinskoj firmi "Napredak" u Prištini, te dječijeg dodatka koji iznosi 38 evra.

Uz te "prihode", neki dinar zaradi teksi prevozom "na divlje", jer u kosovskoj opštini Gračanica neće da mu izdaju dozvolu za rad pošto mu automobil /kupljen na kredit/ ima pet plus dva pomoćna sjedišta, a prema navodima odgovornih u opštini taksi djelatnost može se obavljati samo sa vozilom koje ima najviše pet sjedišta.

Njegova supruga Snežana uplašena je za budućnost svoje djece i ne želi da priča.

Kćerka Andrijana je prije dve godine kao svršeni gimnazijalac upisala Višu Ekonomsku školu - carinski smjer, ali je zbog nedostatka sredstava morala da podigne dokumentaciju iz škole.

Andrijana se nada da će i njima "svanuti" i da će neko u institucijama primijetiti da u Gračanici živi i porodica LJubiše Mihajilovića.