VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti02/08/2019

SUTRA NEBESKI "NEBODER" PROLAZI KRAJ ZEMLJE

 

NjUJORK, 2. AVGUSTA /SRNA/ - Asteroid veličine nebodera, visine 400 metara i prečnika 570 metara, proletjeće sutra pored Zemlje.

 

Nebesko tijelo pod nazivom "2006 ku-ku-23 /QQ23/", ipak, neće ugroziti Zemlju jer će je mimoići na udaljenosti od osam miliona kilometara.

Astronomi iz Kancelarije za koordinaciju planetarne odbrane u SAD prate objekte koji prolaze blizu Zemlje i navode da je Mjesec od Zemlje udaljen u prosjeku 384.401 kilometar, a ovdje je riječ o milionima kilometara.

Do sada je NASA katalogizovala oko 900 asteroida koji prolaze pored Zemlje, a kojima je prečnik veći od kilometra, prenose mediji.

Manji asteroidi, veličine automobila, obično izgore u atmosferi i ne bi trebali izazvati nikakvu štetu ako krenu prema Zemlji.

Kada bi tijelo veličine ovog asteroida pogodilo Zemlju, moglo bi da devastira područje veličine neke države.

Takvi veći udari zbivaju se rijetko, možda jednom u 200 ili 300 godina, a NASA i druge svemirske agencije ili organizacije imaju dobro razvijenu tehnologiju kojom pronalaze i prate takve asteroide.

Godine 2013. godine meteor promjera 55 metara prošao je kroz Zemljinu atmosferu nad Rusijom. Iako nije udario u tlo, zbog same eksplozije bilo je ozlijeđeno više od hiljadu ljudi.