VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana05/08/2019

PODRŠKA TAČKAMA PRINCIPA O SPREČAVANjU DISKRIMINACIJE I POVRATKU

 

BANjALUKA, 5. AVGUSTA /SRNA/ - Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH iskazao je podršku tačkama pet i osam danas potpisanih principa za formiranje vlasti na nivou BiH, koje se odnose na neophodnost usvajanja zakona i sprovođenje mjera potrebnih za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije, te na sprovođenje mjera koje će obezbijediti održivi povratak.

 

U saopštenju Odbor ističe da podržava sporazum koji je danas postignut između lidera najvećih političkih partija u BiH /SNSD, HDZ i SDA/.

"Naročito podržavamo da se buduća vlast pozabavi implementacijom tačke pet sporazuma kojom se potpisnici obavezuju da će, kako je navedeno, `u institucijama na svim nivoima osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i svih ostalih u skladu sa ustavom`, i tačke osam kojom je izražena spremnost potpisnika da će `intenzivno sprovoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih lica`", navodi se u saopštenju.

Iz Odbora napominju da je u FBiH 1991. godine živjelo oko 530.000 Srba, a 2013. popisano je 56.000 Srba, što znači da je iz FBiH izbjeglo oko 475.000 Srba, te dodaju da su 252 prijeratna srpska naselja postala većinski bošnjačka.

U saopštenju se navodi da su 163 prijeratna srpska naselja u FBiH postala nenaseljena, a 33 srpska naselja postala hrvatska.

"U institucijama FBiH, u kantonima i opštinama u Federaciji, zaposlenost Srba je zanemariva, broji se na prste jedne ruke, zbog toga je potrebno da se ozbiljno pristupi implementaciji tačke pet Principa buduće vlasti", naglašavaju iz Odbora.

U saopštenju se dodaje da su u Republici Srpskoj bošnjačka i hrvatska naselja obnovljena, "urađeni su vodovod i struja, asfaltirani putevi, masovna je podrška razvoju poljoprivrede, samozapošljavanju", dok su srpska sela u FBiH "u blokadi, a sofisticiranim metodama blokira se povratak".

"Smatramo da će iskren pristup realizaciji tačaka pet i osam Principa buduće vlasti pomoći održivi povratak prognanih i raseljenih lica, i da je implementacija tačaka pet i osam današnjeg sporazuma prije svega i najviše srpska potreba, da se obnove sela i krajevi gdje su Srbi bili većina jer su Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj davno završili proces obnove svojih sela i naselja", ističu iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović danas su u Sarajevu potpisali dokument Principi za formiranje vlasti na nivou BiH, koji podrazumijevaju da se za 30 dana formira Savjet ministara.