VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 09/08/2019

VRATILE SE BRATUNAČKE RODE, A SNjEŽANA OTIŠLA

 

Veoma je zanimljivo pratiti "obuku" i prve letove mladih "rodića" koji se podižu na krila i lete na krov Doma zdravlja i vraćaju se nazad u gnijezdo, čime za njih počinje novi život

 

Piše: Miro PEJIĆ

BRATUNAC, 9. AVGUSTA /SRNA/ - Par roda koji je prije desetak godina "savio" gnijezdo na banderi kod Doma zdravlja u Bratuncu, gdje već deceniju "ljetuje", stigao je i ove godine i već se izleglo četvoro mladih kojima donose hranu i pripremaju ih za samostalan život.

Ribočuvar i ljubitelj prirode Boban Filipović od pojave roda na ovom području prati njihovo kretanje, način života i brine o ovim pticama koje borave u Bratuncu.

On kaže da su se "bratunačke rode" proljetos vratile u novoizgrađeno gnijezdo.

Prema njegovim riječima, izgradnju novog gnijezda organizovali su i finansirali obožavaoci ovih ptica iz Bratunca jer je staro gnijezdo, koje su rode "isplele", bilo oštećeno prilikom izvođenja nekih građevinskih radova.

"Kada su stigli, mužjak, a za nekoliko dana i ženka `uselili` su u novo gnijezdo, izlegli jaja i dobili četvoro mladih o kojima brinu i koji za nekoliko dana treba da polete", pojašnjava Filipović, koji na osnovu višegodišnjeg praćenja poznaje ponašanje i način života ovih ptica.

On ističe da je veoma zanimljivo pratiti "obuku" i prve letove mladih "rodića" koji se podižu na krila i lete na krov Doma zdravlja i vraćaju se nazad u gnijezdo, čime za njih počinje novi život.

Kako Boban opisuje, jedno od mladih uzlijeće nekoliko metara u visinu dok ostali niže lete.

Filipović ističe da Bratunčani ovu porodicu roda oslovljavaju kao "Rodić", koja je do sada imala najviše petoro mladih, a jedne godine, zbog loših vremenskih uslova, nije imala potomke.

"Mužjak i ženka svakodnevno donose hranu iz Drine i obližnjih močvara i potoka i hrane mlade, a oni, kada se dovoljno razviju i počnu da lete, dižu se na krila i napuštaju gnijezdo, osamostaljuju se i pripremaju za let dug 15 do 18 hiljada kilometara do Afrike, gdje će da zimuju", navodi on.

Prošle godine u Bratuncu je ostala na "zimovanju" jedna roda, koju su mještani uočili i dali joj ime Snježana i o kojoj su brinuli Boban i mnogi njegovi sugrađani.

Ona je boravila u gnijezdu Rodića sve do njihovog povratka.

"Naša Snježana počela je da uređuje gnijezdo neposredno pred povratak mužjaka Rodića. Nakon njegovog spuštanja u gnijezdo, ona je otišla i gubi joj se trag, a ubrzo je stigla ženka koja je položila jaja iz kojih su se izlegli mladi", objašnjava Filipović.

On smatra da je po Snježanu došao njen partner i da su zajedno odletjeli.

Boban priželjkuje da će Snježana ponovo doći da zimuje u Bratuncu, gdje je prošle zime bila atrakcija za djecu, privlačila pažnju i uveseljavala veliki broj mještana koji su je redovno hranili i brinuli o njoj.