VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana12/08/2019

USVOJENA INFORMACIJA O REALIZACIJI MJERA POPULACIONE POLITIKE

 

BANjALUKA, 12. AVGUSTA /SRNA/ - Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o realizaciji mjera populacione politike "Fond treće i četvrto dijete" za 2018. godinu.

 

U okviru pronatalitetnih mjera koje sprovodi Vlada Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa Javnim fondom za dječiju zaštitu Srpske od 2006. godine realizuje projekat "Fond treće i četvrto dijete" kojim se isplaćuje jednokratna novčana naknada svim majkama koje u tekućoj godini rode treće, odnosno četvrto dijete i na ostvarivanje ove naknade nema uticaja materijalni status porodice, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Kako se naglašava, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je za ove namjene od 2006. do 2017. godina izdvojilo 9.788.228 KM, a za iste namjene je u 2018. godini izdvojeno 900.000 KM.

"Na ime pronatalitetne naknade isplaćuje se jednokratni iznos od 600 KM za svako trećerođeno dijete, odnosno 450 KM za svako četvrtorođeno dijete. U Republici Srpskoj je prošle godine evidentirano 1.349 trećerođenih i 243 četvrtorođene djece", navodi se u saopštenju.

Vlada Srpske je na današnjoj sjednici prihvatila odredbe posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama pravosuđa Republike Srpske i ovlastila ministra pravde da ga potpiše u predloženom tekstu.

Usvojena je i informacija o Nacrtu sporazuma između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i imenovanju koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Srpskoj.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srpske saglasna sa potpisivanjem Sporazuma između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i imenovanju koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Srpskoj ukoliko su kao nadležni organi navedene nadležne institucije Srpske čijim radom koordinira imenovani predstavnik Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je rješenje o imenovanju koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Srpskoj.

Na sjednici je usvojena informacija o radu Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske.