VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti13/08/2019

KRASIĆ: FIGURINA BOGINjE PLODNOSTI VAŽNO OTKRIĆE

 

BEOGRAD, 13. AVGUSTA /SRNA/ - Figurina boginje plodnosti stara 6.500 godina pronađena je na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca i predstavlja važno otkriće za svjetsku naučnu javnost, rekla je pronalazač-arheolog Sanja Crnobrnja Krasić.

 

Krasićeva, koja je na istom lokalitetu poslednjeg dana zaštitnih istraživanja na terenu prije izgradnje lokalne kanalizacije pronašla i žrvanj i ostatak praistorijske peći, navela je da je ovo četvrta monumentalna venera nađena na ovom lokalitetu, a prva nakon 1969. godine.

Figurina boginje čiji je gornji dio nađen u cjelini, dok su glava i noge bili odvojeni, potiče iz perioda od 3.500 do 4.500 godine prije nove ere.

"Da nije bilo namere da se sprovede kanalizacija, mi se danas ne bismo upoznali sa ovom predivnom venerom. Nadam se da ćemo ponovo dospeti u pravu žižu naučne javnosti", rekla je Krasićeva za "Večernje novosti".

Ona je rekla da je riječ o vremenu kada se dogodila prva industrijska revolucija, kada ljudi prestaju da budu lovci, osnivaju naselja, počinju da se bave poljoprivredom, a za bolje usjeve su se molili boginjama plodnosti.

Krasićeva je navela da se smatra da je Vitkovačko polje, koje zauzima unikatno mjesto u sklopu vinčanske kulture, praistorije Srbije i svijeta, bilo religiozni centar u to vrijeme.

Akademik Borislav Jovanović istakao je da bi se cijela kultura svakako zvala "vitkovačka" da je kojim slučajem lokalitet u Župi pronađen prije Vinče.

Samo 50 metara od mjesta gdje je pronađena venera 1969. godine, arheolozi su otkrili četiri neolitske boginje, od kojih su tri monumentalne i spadaju u neprocjenjivo kulturno blago.

Najpoznatiju među njima "Lejdi of Aleksandrovac", koja je simbol Aleksandrovca, kustosi su uvrstili među 12 najznačajnijih praistorijskih venera na svijetu.