VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/08/2019

BEOGRAD DA PRESTANE DA LOBIRA ZA POVLAČENjE PRIZNANjA KOSOVA

 

BEOGRAD, 13. AVGUSTA /SRNA/ - Zemlje Kvinte pozvale su Prištinu i Beograd da što prije obnove dijalog, poručivši da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

 

U zajednikoj izjavi zemalja Kvinte - Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD - objavljenoj na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu naglašeno je da su vlade tih zemalja "ujedinjene u namjeri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum, koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti".

Konstatovano je da "status kvo" onemogućava napredak samoproglašenog Kosova i Srbije ka članstvu u EU i da jednostavno nije održiv i da je došlo vrijeme "da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv objema stranama, koji će obezbijediti bezbjednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije".

"Stoga pozivamo Kosovo i Srbiju da, što je brže moguće, obnove dijalog pod okriljem EU i tražimo da se obje strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan objema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti", navedeno je u izjavi.

Zemlje Kvinte su istakle da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU "povećaju ulogu u procesu", ali to ne mogu da učine "sve dok obje strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju".