VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/08/2019

OBILJEŽENO 16 GODINA OD UBISTVA SRPSKE DJECE NA RIJECI BISTRICI

 

BEOGRAD, 13. AVGUSTA /SRNA/ - U Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu danas je obilježeno 16 godina od ubistva dva dječaka i ranjavanja četvoro srpske djece dok su se kupali na rijeci Bistrici u Goraždevcu, te istaknuto da za taj strašan zločin nad nevinom djecom niko nije odgovarao.

 

Na obilježavanju u organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, navedeno je da će država Srbija nastaviti da insistira da odgovorni budu procesuirani.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević je istakao da država Srbije neće prestati da traži pravdu.

"Naša obaveza je da negujemo sećanje na žrtve, ali i da tražimo pravdu", rekao je Đorđević.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović je naglasio da taj kao i drugi zločini nad Srbima Kosmetu neće biti zaboravljeni.

"Obeležavaćemo ih kako se ne bi zaboravile žrtve i zločini, ali kako se ne bi zaboravili zločinci koji su ih počinili", rekao je Odalović.

On je naglasio da je jedini grijeh stradale i ranjene djece bio to što su bili Srbi, dodavši da je to bio jedni grijeh i pobijenih žeteoca u Starom Gracku i rudara Belaćevca.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da taj stravičan zločin predstavlja mrlju na obrazu međunarodne zajednice.

"To što istina i pravda nisu zadovoljeni najbolje govori da zlo na Kosovu i Metohiji ne spava i da je prisutna mržnja prema Srbima koji žele da tu opstanu i ostanu", rekao je Petković.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da svako jutro služi za sve žrtve, kao i da se moli kako bi se došlo do istine i pomirenje.

"Moja bol, kao biskupa veća je od vaše boli...Sve vaše patnje su u mom srcu vrlo duboku", rekao je Hočevar.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodice stradale djece, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i jevrejske zajednice.

Nepoznate osobe su 13. avgusta 2003. godine iz automatskog oružja ubile Panteliju Dakića /12/ i Ivana Jovovića /19/, a tada su teško ranjeni Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/, Dragana Srbljak /13/ i Đorđe Ugrenović /20/.

Zločin koji su, najvjerovatnije, izvršili albanski teroristi sa ciljem etničkog čišćenja Kosmeta od Srba, obavijen je velom tajne, a Euleks je kao i prethodno Unmik obustavio istragu zbog navodnog nedostatka dokaza.

Prije 16 godine u djecu koja su se kupala na Bistrici, 500 metara od centra sela, prema tvrdnjama roditelja, pucano je sa 78 metaka u dva rafala i jednom pojedinačno.

Usljed nedostatka dokaza, desetak godina kasnije Euleks je zatvorio istragu koju je preuzeo od Unmika.

Napadači na srpsku djecu nisu otkriveni i pored obećanja tadašnjeg šefa Unmik policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio Unmik.

Unmik je tada saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz `kalašnjikova` na grupu od oko 50 djece i mladih iz goraždevačke enklave".

Zločin su osudili domaći i međunarodni zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN.