VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/08/2019

BRKIĆ: OMOGUĆITI PRIPRAVNIČKI STAŽ DJECI SA SREDNjOM STRUČNOM SPREMOM

 

BANjALUKA, 14. AVGUSTA /SRNA/ - Gradska organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka uputila je zahtjev rukovodstvu Republičke organizacije porodica poginulih da od nadležnih institucija Republike Srske zatraže da se djeci nestalih i poginulih boraca koja imaju srednju stručnu spremu omogući obavljanje pripravničkog staža od šest mjeseci.

 

"Predlažemo Republičkoj organizaciji da podnese zahtjev da se u Akcioni plan zapošljavanja uvrsti i finansiranje 100 odsto iznosa bruto plate za djecu poginulih i nestalih boraca sa srednjom stručnom spremom bez radnog iskustva u trajanju od šest mjeseci", rekao je Srni predsjednik banjalučke Gradske organizacije Stanislav Brkić.

On smatra da bi na ovaj način podstakli poslodavce da omoguće djeci sa srednjom stručnom spremom da odrade pripravnički staž i da, eventualno, nakon odrađenog pripravničkog staža dobiju zaposlenje.

Brkić je podsjetio da Vlada Republike Srpske, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, svake godine donosi Akcioni plan zapošljavanja u kojem je predviđeno finansiranje 100 odsto iznosa bruto plate za djecu poginulih boraca sa visokom stručnom spremom bez radnog iskustva.

On je napomenuo da je jedan od osnovnih ciljeva i zadataka ove organizacije zapošljavanje djece nestalih i poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

"Na evidenciji Zavoda za zapošljljavanje trenutno se nalazi najviše djece sa završenom srednjom stručnom spremom i njihovo zapošljavanje predstavlja veliki problem", rekao je Brkić.

On je naveo da je ovaj zahtjev uputio predsjedniku Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljku Mitroviću i predsjedniku Odbora djece potomaka poginulih boraca Srpske Goranu Timotiji.