VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/08/2019

RUDARI IZ JAME "STRANjANI" IZAŠLI NA POVRŠINU

 

SARAJEVO, 14. AVGUSTA /SRNA/ - Nakon 20 časova provedenih u jami "Stranjani" Rudnika mrkog uglja Zenica, 17 rudara koji su odbili da izađu iz jame u znak protesta zbog nedovoljnog broja radnika, izašlo je na površinu jer je sa direktorom Rudnika Nevzetom Vrškićem postignut dogovor.

 

Vrškić je danas oko 11.00 časova ponovo došao u rudnik "Stranjani" gdje je sa nezadovoljnim rudarima dogovorio zadovoljavajuće mjere, nakon čega su oni pristali napustiti jamu.

"Obećali smo jedan dio naknada, da na neki način smanjimo normu, a 10 radnika iz `Raspotočja` neće u ovom momentu ići iz te jame, jer dole imamo složenu situaciju sa širokim čelom", rekao je Vrškić.

On je dodao da je s "Elektroprivredom" usaglašeno da se u što kraćem periodu primi određeni broj radnika koji im nedostaje u procesu proizvodnje, prenose federalni mediji.

Rudari koji su uzašli iz jame, danas neće moći nastaviti proizvodnju.

Inspekcija će obaviti potrebne kontrole u jami, a proizvodnja se očekuje u trećoj smjeni.

Juče je 17 rudara druge smjene sišlo u jamu "Stranjani" i odbilo da radi, ali i izađe iz jame dok se ne postigne dogovor s upravom Rudnika o prijemu novih radnika, odnosno, vraćanju njihovih kolega iz jame "Raspotočje".

Nakon 20.00 časova provedenih stotine metara ispod zemlje i intervencije Hitne pomoći postignut je dogovor, a rudari su izašli na površinu.