VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/08/2019

PREDLOŽENO OSNIVANjE USTANOVE KOJA ĆE UPRAVLJATI PARKOM PRIRODE "UNA"

 

NOVI GRAD, 14. AVGUSTA /SRNA/ - Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da će Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu danas biti upućen prijedlog za osnivanje javne ustanove koja će upravljati zaštićenim prostorom parka prirode "Una", sa sjedištem u Novom Gradu.

 

Drljača je rekao je Srni da je u ovoj opštini završeno javno izlaganje prijedloga odluke o proglašenju parka prirode "Una".

"Tokom javnog uvida nije bilo primjedaba ili sugestija. Naš prijedlog je da se osnuje javna ustanova koja će upravljati zaštićenim prostorom i da njeno sjedište bude u Novom Gradu", rekao je on.

Drljača očekuje da će Vlada Srpske tokom ovog mjeseca proglastiti park prirode "Una".

Postupak za proglašavanje prethodne zaštite područja rijeke Une pokrenulo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, uzimajući u obzir činjenicu da postoji opasnost da će biti ozbiljno ugroženo u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Na zahtjev ovog ministarstva, Republički zavod za zaštitu kulturnoistorijskog i prirodnog nasljeđa sačinio je stručno mišljenje na prethodnu zaštitu rijeke Une i studiju zaštite.

Prethodna zaštita rijeke Une proglašena je aktom Vlade Srpske 29. aprila prošle godine, čime je upravljanje Parkom povjereno opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica koje tokom dvije godine, koliko traje privremena zaštita, imaju zadatak da obezbijede sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra.

Ministarstvo je 11. jula na sajtu Vlade objavilo ​​Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode "Una" i Studiju zaštite za proglašenje ovog parka.