VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/08/2019

NEGIRANjE SRPSKE DUHOVNE BAŠTINE JE BESMISLICA

 

BEOGRAD, 14. AVGUSTA /SRNA/ - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je danas stavove prištinskih zvaničnika o negiranju srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji nazvalo besmislicama i pozvalo ih da se obavijeste o činjenicama iz brojnih domaćih i međunarodnih izvora.

 

"Potpredsednik takozvane kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj, koji je izjavio da `Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje`, trebalo bi da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim, naučnim i stručnim izvorima", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su naveli i da su u dilemi da li da pozovu Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina, ili da ga ohrabre da to čini i dalje, kako bi svjetsku javnost detaljno upoznao o agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji od takozvanih prištinskih vlasti.

"Ostavljamo Hodžaju da se sam opredeli za jednu od ove dve perspektive", navedeno je u saopštenju, te ukazano da je Priština svoj stav o srpskom kulturnom nasljeđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svijetu pokazala i 2004. godine, tokom martovskog pogroma.

U saopštenju se podsjeća da su u monografiji "Crkva Sv. Nikole - Katedrala Novog Brda", eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića dati rezultati istraživanja vršenih 2015. i 2016. godine na ovom terenu i da su jasno dokazani porijeklo i stil ovog hrama.

"Ponovićemo ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu", navedeno je iz Ministarstva kulture i informisanje Srbije.

Iz Ministarstva dodaju da bi "prištinske vlasti" trebalo da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji.

"Želimo im svaki uspeh u tom izazovnom poduhvatu", ističe se u saopštenju u kome je naglašeno i da "raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji sjaji kroz vekove i da je ponos evropske i svetske kulture i to će zauvek biti".