VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet14/08/2019

NASTAVLJENI LETOVI NA MEĐUNARODNOM AERODROMU

 

HONG KONG, 14. AVGUSTA /SRNA/ - Letovi na Međunarodnom aerodromu u Hong Kongu nastavljeni su nakon ometanja njegovog rada dva dana koja su bila obilježena nasiljem i koja su prikazala tešku situaciju i demonstranata i vlasti u ovoj specijalnoj kineskoj autonomnoj oblasti.

 

Oko 30 demonstranata ostalo je da kampuje u dijelu aerodroma za dolaske, dan nakon masovnih demonstracija i nasilja koje je prouzrokovalo odgađanje oko stotinu letova, nakon što je u ponedjeljak, 12. avgusta, već otkazano oko 200 letova.

Na aerodromu su postavljeni dodatni kontrolni položaji, ali se čini da se prijavljivanje i letovi vrše normalno, javio je AP.

Demonstranti su pobacali pamflete i postere po podu terminala, ali nisu ometali putnike, dok su na internetu slali pisma i promotivni materijal u kojima se izvinjavaju putnicima i javnosti zbog neprijatnosti tokom prethodnih pet dana na aerodromu.

"Nije nam namjera da uzrokujemo odgađanje vaših letova i ne želimo da vam izazivamo neprijatnosti. Molimo vas za razumijevanje i oproštaj usljed nastavka borbe mladih u Hong Kongu za prava i demokratiju", ističe se u pismu upućenom javnosti.

Demonstranti i policija sukobili su se kasno sinoć na aerodromu u Hong Kongu gdje su drugi dan zaredom bili otkazani letovi.

Demonstracije u Hong Kongu počele su 9. juna zbog spornog nacrta zakona koji bi omogućavao da kriminalci budu isporučeni pred sudove u kopnenom dijelu Kine. Sporni nacrt je suspendovan.

Hong Kong je 1997. godine vraćen pod kontrolu Kine, ali do 2047. godine ima odvojen pravni sistem na osnovu dogovora "jedna zemlja, dva sistema".