VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/08/2019

SITUACIJA U SRPSKIM ENKLAVAMA IZUZETNO TEŠKA

 

BEOGRAD, 18. AVGUSTA /SRNA/ - Francuski humanitarac Arno Gujon rekao je da Prištini smeta to što iznosi istinu o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, zbog čega mu i dalje ne dozvoljava ulaz u ovu pokrajinu, u kojoj je situacija u srpskim enklavama izuzetno teška.

 

"LJudi ne samo što nemaju sredstva za život već ni osnovnu slobodu kretanja i govora na srpskom jeziku u mnogim mestima", rekao je Gujon za "Večernje novosti".

On je dodao da je drugi razlog što mu je zabranjen ulazak taj što Prištini vjerovatno smeta to što na zapadu, a prije svega u Francuskoj, organizacija "Solidarnost za Kosovo", čiji je šef, govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama i što ukazuje na kršenje ljudskih prava Srba i ostalih manjina.

"`Solidarnost za Kosovo` je izrasla u veliku i ozbiljnu organizaciju, koja konkretno deluje na terenu i pomaže ljudima da opstanu na svom ognjištu, da ne odu sa rodne zemlje i ognjišta", kaže Gujon.

Francuski humanitarac je put crnogorskog primorja ovih dana, posredstvom organizacije "Solidarnost za Kosovo", osmu godinu zaredom, odveo mališane iz srpskih enklava sa Kosova.

"Moj prijatelj iz Francuske, koji kao volonter pravi dnevnik putovanja, razgovarao je s decom. Pitao je jednu devojčicu šta joj se sviđa na moru, a ona mu je odgovorila da su ljudi, koje ne poznaje, dobri prema njoj, dok je tamo, gde živi, uglavnom psuju kroz otvorene prozore automobila. To sve objašnjava", rekao je Gujon.