VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 19/08/2019

NASELJE U KAMENU IZ PROŠLOG DOBA

 

KOTOR, 19. AVGUSTA /SRNA/ - Kostanjica, naselje u opštini Kotor, tokom ljetne sezone ima mnogo više turista nego lokalnog stanovništva.

 

Ovo naselje, koje ima svega 120 stanovnika, naziv je dobilo po kostanju ili pitomom kestenu, odnosno šumi kestena koja se nalazi iznad kuća, a prvi put pominje u 16. vijeku.

Kostanj je izuzetno kvalitetan i jestiv, a ranije ga je bilo mnogo više, pa čak i za izvoz.

U posljednjih 20 godina broj stabala je sve manji, a književnik iz ovog mjesta Obrad Pavlović kaže da se stabla suše zbog klimatskih promjena ili kiselih kiša.

Osim što je plod jestiv, drvo kestena je korišteno za kvalitetnu građevinsku stolariju i vrlo je isplativo, napominje Pavlović.

Kuće u Kostanjici uglavnom su građene od kamena i stanovnici su saglasni da je to najbolji građevinski materijal koji ljeti kuću hladi, a zimi grije.

Riječ je o mješavini stilova iz mletačkog i osmanskog perioda, ali preovladava primorsko-mediteranski način gradnje.

U mjestu postoje dvije crkve - pravoslavna Svete Gospođe i katolička Svetog Ivana Krstitelja. Obje crkve sagrađene su krajem 19. vijeka.

Stanovništvo se, osim turizmom, bavi uzgojem školjki, ali je i dalje običaj da bar jedan muškarac iz kuće bude pomorac.

Predsjednik mjesne zajednice Dragan Pavlović sa članovima porodice /bratom i sinom, koji ima pet godina/ radi sve što može da stanovnici i turisti budu zadovoljniji - čupa travu, čisti i pere stepenice koje vode do crkve i mjesnog groblja koje se tu nalazi, izliva beton za potrebe parkirališta...

LJetna atrakcija je "Morinjska gitarijada", tradicionalna manifestacija koja se održava krajem jula, a na njoj se ove godine okupilo oko 2.000 posjetilaca.

U Kostanjici je zanimljivost bunar ili bistijerna - stari naziv za cisternu, odnosno točak za vodu sa kojeg se stanovništvo nekada davno snabdijevalo vodom.

Djeca iz Kostanjice, njih desetak, pohađaju školu u Morinju, mjestu udaljenom jedan kilometar, gdje idu do šestog razreda, a potom školovanje nastavljaju u Bijeloj ili Kotoru.

Kostanjica, okupana suncem, nudi more, mir i dodir prošlog vremena i tradicije.