VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet24/08/2019

TRAMP PONOVO NAJAVIO CARINE NA FRANCUSKA VINA

 

VAŠINGTON, 24. AVGUSTA /SRNA/ - Američki predsjednik Donald Tramp najavio je nove carine na francuska vina, nakon što je Pariz najavio takse američkim tehničkim gigantima.

 

"Ne želim da Francuska ide okolo i uvodi takse američkim velikim kompanijama jer je to nekorektno. Ako oni to stvarno urade, mi ćemo oporezovati njihovo vino ili ćemo učiniti nešto drugo", rekao je Tramp novinarima.

On je dodao da Amerikanci mogu da oporezuju te firme, a ne Francuzi, javio "Sputnjik".

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer upozorio je ranije da ne treba miješati pitanje takozvanih digitalnih taksi koje Pariz hoće da uvede američkim kompanijama i takse na francusko vino.

Francuski ministar poljoprivrede Didijer Gijom rekao je ranije da je "potpuno moronski" pokušaj američkog predsjednika da uvede takse na vina iz Francuske zbog taksi američkim gigantima.

"To je potpuno apsurdno da ako vi oporezujuete `Gugl`, `Amazon`, `Fejsbuk` i `Epl`, oni će oporezovati vaše vino", rekao je Gijom za francusku medijsku mrežu BFM.

Povodom izjave Trampa da vina proizvedena u SAD nisu lošija od onih iz Francuske, Gijom je rekao da "američka vina nisu bolja od francuskih".