VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/08/2019

RUSKI PISAC I DALJE NE MOŽE U BiH

 

BANjALUKA, 24. AVGUSTA /SRNA/ - Zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, po naredbi Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, na snazi je već godinu dana.

 

Granična policija BiH je 23. avgusta prošle godine vratila Prilepina sa graničnog prelaza Rača u Srbiju i zabranila mu ulazak u BiH, uz obrazloženje da "predstavlja bezbjednosnu prijetnju za ovu zemlju".

Prilepinu je ulazak u BiH zabranjen naredbom Obe, koja je i dalje na snazi, za koju niko od rukovodstva ove agencije nikada nije dao razumno obrazloženje, niti objasnio zbog čega jedan pisac predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, javni poredak i međunarodne odnose BiH.

Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Goran Selak rekao je za "Glas Srpske" da je zabrana ulaska Prilepinu u BiH jedan od apsurdnih slučajeva zbog kojih je neophodno da BiH dobije funkcionalnu vlast u kojoj će participirati ljudi koji će na pravi način zastupati i štititi interese Srpske i srpskog naroda.

Član tog odbora Kostadin Vasić rekao je da je "crnje od najcrnjeg humora u svemu tome je to što je zabranu ulaska jednom od najčitanijih savremenih ruskih pisaca potpisao čovjek sa falsifikovanom diplomom, direktor Oba Osman Mehmedagić.

"U korak s njim ide ministar bezbjednosti u Savjetu ministara /u tehničkom mandatu/ Dragan Mektić, koji vrata BiH širom otvara islamskim povratnicima sa stranih ratišta, a zatvara ljudima kao što je Zahar Prilepin", rekao je Vasić.

Član skupštinskog odbora Dragan Galić naveo je da je zabrana jednom piscu da dođe u BiH i govori istinu vjerovatno rezultat toga što ta istina nije odgovarala nekim pojedincima, što je nedopustivo.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić navela je da je prošle godine Prilepin trebalo da bude gost književne večeri u sklopu manifestacije "Kočićev zbor", dodajući da joj je žao što je protekla godina dana, a da se ništa nije promjenilo po pitanju statusa tog pisca.